VI Transfertargets: Pascal Gross, onbemind voetbalgenie  

Reacties

De winterse transferperiode is niet de tijd dat hele selecties gerenoveerd worden, maar kan wél uitkomst bieden voor spelers die op het tweede plan geraakt zijn. Welke spelers zijn toe aan een winterse overstap? In VI Transfertargets lichten we steeds een van die transferkandidaten voor de januarimaand uit. Deze keer: de bij FC Ingolstadt 04 uitblinkende Pascal Gross.

VI Transfertargets: Pascal Gross, onbemind voetbalgenie  

Stel je voor dat er in Duitsland een 25-jarige middenvelder rondloopt die de meeste kansen creëert van alle spelers in de Bundesliga. En stel je voor dat hij dit vorig jaar ook al voor elkaar gekregen heeft. Stel je voor dat deze voetballer vorig jaar het vaakst een medespeler  vond in het laatste gedeelte van het speelveld en daarmee Philipp Lahm, Ilkay Gündogan, Arturo Vidal en Xabi Alonso voorbleef. En stel je voor dat hij op dit moment tweede staat op die ranglijst, kort achter Thiago Alcântara. Stel je voor dat hij deze statistieken niet neerzet bij een topclub, maar bij degradatiekandidaat FC Ingolstadt 04.

Deze speler bestaat. En zijn naam is Pascal Gross.

Meeste kansen gecreëerd in Europese topcompetities
Speler Club Kansen per duel
Dimitri Payet West Ham United 4,2
Kevin De Bruyne Manchester City 3,2
Neymar Barcelona 3,2
Pascal Gross FC Ingolstadt 04 3,1
Ángel Di María Paris Saint-Germain 3,1

Gross is net zo alomtegenwoordig bij Ingolstadt als Hakim Ziyech dat was bij FC Twente. De metronoom in een elftal dat niet tikt. In de directe speelstijl van de Audi-club is Gross de centrale pion. Met zijn enorme loopvermogen maakt hij zichzelf voortdurend aanspeelbaar tussen de linies, om vervolgens met een risicovolle pass te proberen een medespeler vrij te spelen in de diepte. In de Tweede Bundesliga was deze tactiek een waanzinnig succes. Met 23 assists in het kampioensjaar 2014/15 verbrak Gross een historisch record. Bovendien maakte hij zelf zeven treffers.

Na de promotie bleven de onderliggende cijfers van Gross indrukwekkend, maar nam het rendement af. Plots werden zijn vlammende afstandsschoten uit het doel geranseld en leverde zijn fantastische trap bij standaardsituaties nauwelijks nog doelpunten op. Desondanks blijft hij bizar vaak medespelers in kansrijke posities brengen. Gross was aangever bij 52 van de 125 doelpogingen van Ingolstadt dit seizoen en haalde zelf twintig keer uit. Het is niet moeilijk voor te stellen dat dit in een elftal met betere teamgenoten plots wél weer gaat leiden tot resultaat.

In zijn jeugdjaren leek Gross reeds voorbestemd voor een carrière in de Duitse top. Hij doorliep verschillende vertegenwoordigende elftallen van de DFB en debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het eerste elftal van 1899 Hoffenheim. Tot een definitieve doorbraak kwam het niet. Gross verloor zijn geduld en stapte in januari 2011 over naar Karlsruher SC. Mede door een trainerswissel daalde hij in de hiërarchie voor de positie van controlerende middenvelder. Bij het ambitieuze Ingolstadt greep Gross in 2012 zijn laatste kans met beide handen aan en groeide hij vooral onder trainer Ralph Hasenhüttl uit tot een sensatie. Deze winter lijkt Gross klaar voor een stap hogerop.

Een typerende actie van Pascal Gross.

Door het oog van de kenner
Sportief directeur Thomas Linke is lyrisch over het belang van Gross voor Ingolstadt. 'Hij is een hoeksteen voor onze vereniging. Pascal heeft een grote ontwikkeling doorgemaakt bij onze club en is de sleutelspeler in ons huidige elftal.' Ook Ralph Hasenhüttl, tegenwoordig trainer van stuntclub RB Leipzig, heeft zich in het verleden uitgesproken over het belang van zijn pupil.

Transfergeruchten
Gross werd afgelopen zomer in verband gebracht met transfer naar FSV Mainz 05, terwijl ook een stap naar de Premier League tot de mogelijkheden behoorde. Na zijn contractverlenging tot de zomer van 2019 bleef het opvallend stil rond de spelmaker van Ingolstadt.

Bestemming
Met zijn loopvermogen lijkt Gross bij uitstek geschikt voor de Premier League. Als creatief brein zou hij alles behalve misstaan bij Crystal Palace, waar vliegensvlugge buitenspelers als Jason Puncheon, Andros Townsend en Wilfried Zaha garen zullen spinnen bij de intelligente passing van Gross. Misschien krijgt hij dan ook de erkenning die hij eigenlijk al langer verdient.

Kostenplaatje
FC Ingolstadt 04 zal niet staan te springen om Gross te verkopen, gezien de teleurstellende zeventiende plek in de Bundesliga. Deze positie komt namelijk niet overeen met de ambitie van geldschieter Audi. Daarom zal er al snel gedacht worden aan een prijskaartje van circa tien miljoen euro, wat voor de gemiddelde Engelse club geen struikelblok zal zijn. (Pieter Zwart)

Data via Opta Sports

Wat vind jij van Pascal Gross? Is deze relatief onbekende speler uit Duitsland daadwerkelijk klaar voor een volgende stap of lijkt hij alleen goed bij FC Ingolstadt 04 omdat het hele elftal om hem heen gebouwd is? Login met je VI-account en praat mee.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.