Arsenal pakt eerste prijs van het seizoen in thriller tegen Chelsea

Arsenal heeft de eerste klap uitgedeeld aan Chelsea in het nieuwe Engelse voetbalseizoen. Na een 1-1 gelijkspel in de reguliere speeltijd, won de ploeg van manager Arsène Wenger het Community Shield door de strafschoppen beter te nemen.

De wedstrijd om de Engelse Super Cup was een herhaling van de FA Cup-finale vorig jaar. Toen won Arsenal van de Premier League-kampioen en was Alexis Sánchez nog de uitblinker. Zondagmiddag nam de Chileense sterspeler van The Gunners vanwege een trainingsachterstand plaats op de tribune, net als Mesut Özil.

De nieuwe steraankoop Alexandre Lacazette was wel direct inzetbaar voor Arsène Wenger en gaf zijn visitekaartje af. In een openingsfase waarin Arsenal de betere ploeg was, zorgde de Fransman voor het meeste gevaar. In de 22ste minuut was hij het dichtst bij het openingsdoelpunt. Na een fraaie aanval draaide Lacazette in het strafschopgebied open, waarna hij de bal met gevoel tegen de paal krulde. Chelsea, waar de geblesseerde Eden Hazard en gepasseerde Diego Costa ontbraken, kwam met de schrik vrij en hield stand in de lastige fase.

De vorig jaar in de Premier League oppermachtige formatie van Conte kreeg langzaam maar zeker meer grip op de wedstrijd. In het welbekende 3-4-3-systeem zocht Chelsea met enige reserve het offensief, met Michy Batshuayi als aanvalsleider. De Belg kreeg nog de voorkeur boven recordaankoop Álvaro Morata. Geen van de Chelsea-aanvallers was er direct bij betrokken toen de wedstrijd direct na rust werd opengebroken. Bij een corner ging het mis voor Arsenal, dat de bal niet goed weg kreeg. Gary Cahill won zijn kopduel en Moses reageerde het attentst toen de bal tussen de laatste lijn van Arsenal en Petr Cech viel. Van dichtbij klopte de flankspeler de Arsenal-doelman: 0-1.

Chelsea leek soeverein, maar tien minuten voor het einde ging het toch mis door een vlaag van verstandsverbijstering. Pedro kreeg direct rood voor een spijkerharde tackle die verkeerd getimed was. Arsenal profiteerde direct door uit de daaropvolgende vrije trap te scoren. Sead Kolasinac gaf zijn Arsenal-debuut glans door raak te koppen op aangeven van Granit Xhaka.

Gescoord werd er volgens niet meer, waardoor de beslissing viel in de strafschoppenreeks (de Engelse voetbalbond FA heeft besloten dat verlenging geen optie is zo vroeg in het seizoen). Voor het eerst ooit op het hoogste niveau werd bij die serie gebruikgemaakt van het ABBA-systeem. Chelsea begon, waarna twee Arsenal-spelers aan de beurt waren en het vervolgens weer aan Chelsea was enzovoort. Thibaut Courtois en Álvaro Morata misten als enigen, waardoor Arsenal de eerste prijs van het seizoen al binnen heeft in het 22ste voetbaljaar onder Wenger.