Arsenal kraakt Spurs in Londense derby

Arsenal lijkt de vorm van het begin van het seizoen langzaam terug te krijgen. Tottenham Hotspur was in de Londense derby nauwelijks partij: 3-0. Chelsea versloeg Middlesbrough (1-0), terwijl Manchester City op eigen veld verloor van Charlton Athletic: 0-1.

De onderlinge wedstrijd tussen Arsenal en Tottenham Hotspur van zaterdag, was bepaald niet de spannendste onderlinge derby die beide Noord-Londense clubs ooit afwerkten. Arsenal, met Dennis Bergkamp in de basis, was op vele fronten de meerdere van Spurs.

Arsenal zag al na drie minuten een treffer van Sylvain Wiltord afgekeurd wegens buitenspel, maar Thierry Henry zette zijn ploeg nog voor er een kwartier verstreken was toch op voorsprong. Het doelpunt van de Fransman - en vooral de actie die eraan vooraf ging - was van een ongekende schoonheid: 1-0.

Toen Simon Davies nog binnen het half uur zijn tweede (en onterechte) gele kaart kreeg, was de strijd helemaal gestreden. Henry zag opnieuw een treffer afgekeurd worden wegens buitenspel, maar hij bediende Fredrik Ljungberg na 55 minuten. De Zweed kon niet missen: 2-0. Twintig minuten voor het einde zorgde Sylvain Wiltord (foto) voor zijn achtste treffer dit seizoen en voor de honderdste Gunners-treffer in de onderlinge derby: 3-0.

Chelsea boekte een kleine zege op Middlesbrough : 1-0. Het doelpunt viel onmiddellijk na rust en kwam op naam van Celestine Babayaro. Manchester City kon haar puike prestatie van een week eerder tegen stadgenoot United geen vervolg geven. Charlton Athletic was op Maine Road te sterk, dankzij een treffer van Shaun Bartlett tien minuten voor het einde: 0-1. Gerard Wiekens (griep) moest het duel missen.

Newcastle United leek geen hinder te ondervinden van de slijtageslag die het afgelopen woensdag nog met Feyenoord moest leveren. De Geordies versloegen op het eigen St. James' Park Southampton met 2-1. Newcastle keek na twee minuten wel al tegen een achterstand aan, dankzij een treffer van James Beattie. Nog voor de pauze trok Fulowashola Ameobi de stand gelijk. Aaron Hughes zorgde in de 54ste minuut tenslotte voor de winnende treffer.

De derby tussen West Bromwich Albion en Aston Villa bleef de doelpuntloos. Villa had een kwartier voor het einde de meeste kans op een overwinning, maar Dion Dublin miste vanaf de strafschopstip.