Argentinië ziet af van controversieel oefenduel in Israël

Argentinië bereidt zich in Spanje voor op het WK en zou zaterdag de laatste oefeninterland spelen in en tegen Israël. Door die wedstrijd is nu echter een streep gezet. De Zuid-Amerikanen zien af van het omstreden duel, dat voor bijzonder veel ophef zorgde.

Argentinië ziet af van controversieel oefenduel in Israël

De reden voor alle consternatie vindt zijn oorsprong in de politieke spanningen tussen Israël en Palestina. De Argentijnen zouden zaterdag een lucratief duel spelen in Jeruzalem, als laatste test voor het WK. Naar verluidt zou de Argentijnse bond een bedrag van drie miljoen euro ontvangen voor die wedstrijd. De Palestijnse voetbalbond reageerde eerder al woest op de voorgenomen oefeninterland.

Voorzitter Jibril Rajoub riep vedette Lionel Messi bijvoorbeeld op om een voorbeeld te stellen en níét in actie te komen. Wat hem betreft gebruikt Israël de wedstrijd voor politieke doeleinden en laten La Albiceleste zich misbruiken. Als Messi wél zou spelen, moesten voetbalfans over de hele wereld posters en shirts van hem verbranden, zo stelde Rajoub. Ook dreigde de bond van Palestina om de WK-kandidatuur van Argentinië voor het WK 2030 te dwarsbomen en kwamen er meerdere protesten en dreigementen.

De Asociación del Fútbol Argentino (voetbalbond van Argentinië) heeft nu besloten om het duel geen doorgang te laten vinden. Dat heeft vice-voorzitter Hugo Moyano laten weten. 'Ik denk dat dit de juiste beslissing is', zegt hij tegenover Radio 10.

De nationale ploeg bereidt zich op dit moment in Barcelona voor op het WK, bondscoach Jorge Sampaoli hoopt op korte termijn alsnog een sparringpartner voor zaterdag te vinden. Voor Argentinië begint het WK op zaterdag 16 juni met de openingswedstrijd tegen IJsland. Daarna volgen nog groepswedstrijden tegen Kroatië (donderdag 21 juni) en Nigeria (dinsdag 26 juni).

Bekijk hier al onze video's