Argentinië blijft op WK-koers, VAR verpest Colombiaans feestje

Argentinië blijft op koers voor het WK 2022 in Qatar. In het thuisduel met Peru maakte Lautaro Martínez vrijdag vlak voor rust het enige doelpunt van de wedstrijd. Colombia speelde doelpuntloos gelijk tegen het verrassende Ecuador, maar blijft door de nederlaag van Uruguay op de belangrijke vierde plaats staan.

© Imago
Argentinië
Argentinië
1 - 0
Peru
Peru

Argentinië kwam in El Monumental, het iconische stadion van River Plate, goed uit de startblokken. Cristian Romero leek de dadendrang van de Argentijnen al vroeg te belonen met een rake kopbal, maar de VAR constateerde dat de Tottenham Hotspur-verdediger buitenspel stond. Op slag van rust brak Martínez alsnog de ban. De spits van Internazionale knikte een voorzet van Nahuel Molina hard binnen (1-0).

Peru kreeg na een uur spelen de uitgelezen mogelijkheid om Argentinië pijn te doen. Doelman Emiliano Martínez haalde de bijna 37-jarige Jefferson Farfán naar de grond en moest dat bekopen met een penalty. Víctor Yotún nam zijn verantwoordelijkheid, maar schoot via de lat over. Verder dan die poging kwam Peru niet, waardoor Argentinië in het spoor blijft van het ongenaakbare Brazilië. Ajacieden Nicolás Tagliafico en Lisandro Martínez kwamen niet in actie voor de tweevoudig wereldkampioen.

Colombia
Colombia
0 - 0
Ecuador
Ecuador

Colombia bleef in eigen huis op een doelpuntloos gelijkspel steken tegen de verrassende nummer drie Ecuador. Luis Sinisterra, die bij Feyenoord in bloedvorm verkeert, bleef opnieuw negentig minuten op de bank.

In Barranquilla was het lang wachten op spektakel. Diep in de tweede helft leek Ecuador een penalty te krijgen, nadat Gustavo Cuéllar Gonzalo Plata tegen de grond werkte. Scheidsrechter Diego Haro toonde zich onverbiddelijk, maar werd na lang oponthoud gecorrigeerd door de VAR. In aanloop naar de overtreding bleek een Ecuadoriaan buitenspel te hebben gestaan.

In de negende minuut (!) van de extra tijd leek Yerri Mina juist de Colombianen naar de overwinning te schieten. De verdediger bracht stadion Metropolitano in extase na een verre ingooi van Juventus-verdediger Juan Cuadrado, waarna stadion Metropolitano ontplofte. Terwijl zowel spelers als fans volop feestvierden, snelde Haro naar de kant. Daar constateerde de scheidsrechter dat Mina hands had gemaakt, waardoor de treffer alsnog werd geannuleerd.

Door het gelijkspel vindt Colombia zich nog altijd terug op de vierde plaats, die recht geeft op een rechtstreeks ticket voor het WK in Qatar. Ecuador handhaaft zich op de derde plek.