Arbitrage eist hoofdrol op in Derby van het Noorden

Reacties

De Derby van het Noorden is zondagmiddag in een gelijkspel geëindigd. In de tegenvallende confrontatie tussen SC Heerenveen en FC Groningen eisten scheidsrechter Allard Lindhout en de VAR de aandacht op met enkele opmerkelijke beslissingen.

Arbitrage eist hoofdrol op in Derby van het Noorden
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
1 - 1
FC Groningen
FC Groningen

Een derby wekt altijd verwachtingen, maar spectaculair was het niet wat Heerenveen en Groningen lieten zien. De Friezen zijn dan ook een van de minst scorende ploegen in thuisduels (vier goals), terwijl de rivaal uit het hoge noorden pas drie keer scoorde op vreemde bodem. Het resulteerde in een kansenarme eerste helft. Het eerste serieuze schot op doel viel in de 28ste minuut te noteren toen Ajdin Hrustic met zijn uithaal testte of doelman Warner Hahn nog wakker was.

Het eerste wapenfeit van Heerenveen kwam zelfs pas na veertig minuten toen een schot van Mitchell van Bergen voorlangs vloog. Juist toen de beide ploegen leken te gaan rusten met 0-0 als enige logische stand, werd de ban gebroken na een dubieuze arbitrale beslissing. Deyovaisio Zeefuik beroerde de bal met zijn hand na een duw in de rug van Chidera Ejuke (foto), maar de VAR en scheidsrechter Lindhout zagen er een penalty in. Hicham Faik benutte het buitenkansje.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het Groningse gevoel van onrecht betekende nog steeds niet dat de derby na rust ontbrandde en groeide halverwege de tweede helft nog verder. Dit keer leken de bezoekers een penalty te gaan krijgen na opzichtig vasthouden van Ricardo van Rhijn aan het adres van Mike te Wierik, maar VAR van dienst Joey Kooij besloot dit keer niet om Lindhout naar de beelden te laten kijken. Tot ongeloof van aanvoerder Te Wierik en assistent-coach Adrie Poldervaart.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Enkele minuten later ging de bal alsnog op de stip toen Sherell Floranus hands maakte en een schot van Kaj Sierhuis blokkeerde. Lindhout kende een penalty toe en Charlison Benschop schoot onberispelijk zijn derde treffer in drie duels tegen de touwen. Het leidde tot een spannend laatste kwartier, waarin Joey Veerman ook met zijn derde inzet van de middag geen succes had. De uitblinker van vorige week tegen AZ, toen Heerenveen nog met 4-2 won, krulde de bal net voorlangs.

Ook Groningen was, vlak na de rentree van Samir Memisevic, dicht bij de winnende treffer. De na rust ingevallen Joel Asoro schoot rakelings naast. In de slotfase had Sven Botman Heerenveen nog naar de eerste derbyzege sinds oktober 2016 kunnen koppen, maar hij stuitte op Sergio Padt. Zo eindigde de Derby van het Noorden in het Abe Lenstra Stadion voor het vierde seizoen op rij in een gelijkspel. Wel is Heerenveen nu al tien thuisduels ongeslagen. Dat gebeurde voor het laatst in 2009.

SC Heerenveen Nederland

FC Groningen Nederland

FC Groningen Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
8
Heracles Almelo
26
10
6
10
40-34
+6
36
9
FC Groningen
26
10
5
11
27-26
+1
35
10
sc Heerenveen
26
8
9
9
41-41
0
33
11
Sparta Rotterdam
26
9
6
11
41-45
-4
33
12
FC Emmen
26
9
5
12
32-45
-13
32
13
VVV-Venlo
26
8
4
14
24-51
-27
28
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.