Arbeidsplan Asscher ook van belang voor betaalde voetbal

Achter de schermen in het betaalde voetbal bestaat grote onrust over maatregelen die het kabinet na Prinsjesdag mogelijk gaat doorvoeren. Het complete transfersysteem staat onder druk.

Arbeidsplan Asscher ook van belang voor betaalde voetbal

De kwestie draait allemaal om een controversieel wetsvoorstel van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Een en ander is cruciaal voor het vaderlandse voetbal. Asscher is bezig de arbeidsmarkt te herstructureren. Hij wil dat werknemers straks na maximaal twee jaar al een vast dienstverband krijgen. Geen enkele bedrijfstak uitgezonderd. Ook het betaalde voetbal dus niet.

Via een cao zouden de clubs en de spelersvakbonden nog wel kunnen regelen dat spelers voor vier jaar worden vastgelegd, maar daar houdt het mee op. Daarna moet een ieder in vaste dienst. Dat zou rampzalige gevolgen hebben voor het betaalde voetbal. Het transfersysteem is immers juist gebaseerd op tijdelijke contracten. Afkoopsommen zijn grotendeels gebaseerd op de restwaarde van de contracten.

Met vaste contracten bestaat er geen restwaarde meer, want een werknemer kan met een opzegtermijn van een maand van zijn verbintenis af. De plannen zouden daarom verregaande consequenties hebben voor het voetbal.

Minister Asscher is bereid een onderzoek in te stellen naar een uitzonderingspositie voor profvoetballers.

Lees in de nieuwe Voetbal International van woensdag alles over de plannen en de gevolgen voor het Nederlandse voetbal.
Bekijk hier al onze video's