Anderlecht-doelman Proto bouwt aan imposante reeks

De aanvalslinie van Ajax kan donderdag in het Europese duel met Anderlecht flink aan de bak. Doelman Silvio Proto is bezig aan een imposante reeks.

De Belgische sluitpost heeft al lang geen tegendoelpunt meer geïncasseerd. De laatste keer dat Proto kon vissen was op 5 december van het vorige jaar. Destijds schoot Rémi Maréval in de wedstrijd Zulte Waregem-Anderlecht nog een bal langs de Belgisch international.

Afgelopen weekeinde won paars-wit met 1-0 van Cercle Brugge, zodat Proto al 750 competitieminuten zonder tegendoelpunt is. Het clubrecord staat op naam van Jean Trappeniers. Deze hield midden jaren zestig 772 minuten zijn doel schoon.

Zondag speelt Anderlecht tegen Westerlo. Wanneer Proto dan 23 minuten niet gepasseerd wordt, is de Belg houder van het clubrecord. Het nationale record staat overigens op naam van Dany Verlinden: tussen 3 maart 1990 (doelpunt van Eric Viscaal voor Lierse in de 85ste minuut vanuit een strafschop) en 26 september 1990 (doelpunt van Philippe Albert voor KV Mechelen in de 35ste minuut) werd hij in dienst van Club Brugge liefst 1390 minuten niet gepasseerd. Dat is tevens het Europees record.

Het is daarom een mooie uitdaging voor het Amsterdamse elftal van trainer Frank de Boer, dat donderdag op bezoek gaat bij Anderlecht in het kader van de Europa League. Foto: VI Images