Anderlecht zonder Van den Brom tegen piekend RC Genk

Voetbal International blikt elke week vooruit op interessante wedstrijden in Europa. Voor de eerste speelronde in de Belgische play-offs is dat het duel tussen Anderlecht en RC Genk.

Anderlecht zonder Van den Brom tegen piekend RC Genk


ANDERLECHT
Klassering 1ste plaats (34 punten bij aanvang van Play-off 1)

Vorm Anderlecht heeft de laatste fase van het reguliere seizoen de nodige punten gemorst. Na 22 speelronden stond de formatie van trainer John van den Brom nog acht punten los op de eerste achtervolger SV Zulte Waregem. Vervolgens speelde het gelijk tegen Standard Luik (2-2), Club Brugge (2-2) en AA Gent (1-1), terwijl het bij SV Zulte Waregem met 1-0 verloor. Hierdoor is de voorsprong bij de eindrangschikking teruggebracht tot vier punten. 'Op het einde waren de prestaties ietsjes minder', zei verdediger Bram Nuytinck recent in VI. 'Hoe dan komt, is moeilijk te uit te leggen. Maar tijdens Play-off 1 moeten we gewoon ons eigen spelletje van voor de winterstop spelen. Dus aanvallend voetbal, druk naar voren zetten. Anderlecht heeft zó veel kwaliteit, dan moet je het ook in deze fase laten zien.'

Opvallend Van den Brom moet het duel met RC Genk vanaf de tribune volgen. De Nederlander is voor één duel geschorst vanwege een ruzie met de arbiter na afloop van de laatste competitiewedstrijd tegen AA Gent (1-1). Zijn assistent Besnik Hasi zal als eindverantwoordelijke op de bank plaatsnemen. De clubleiding rekent erop dat Matías Suárez, Gohi Bi Cyriac en de tijdens de winter aangetrokken Demy de Zeeuw en Anthony Vanden Borre volledig inzetbaar zijn. Het viertal kwam niet of nauwelijks in actie voor Anderlecht.

Afwezigen Milan Jovanovic; Dieumerci Mbokani, Guillaume Gillet (allen geschorst). Twijfelachtig: Ronald Vargas, Massimo Bruno

RC GENK
Klassering 3de plaats (28 punten bij aanvang van Play-off 1)

Vorm Het RC Genk van trainer Mario Been won vijf van zijn laatste zes competitieduels. Hoewel het team werd uitgeschakeld in de Europa League, plaatste het zich wel ten koste van Anderlecht voor de Belgische bekerfinale. Sinds de jaarwisseling heeft Been iets meer verdedigende zekerheid in zijn team ingebouwd. 'Met Bennard Kumordzi als tweede controlerende middenvelder in plaats van Julien Gorius hebben we iets meer balans', vertelt Been. 'Want RC Genk speelt zeer aanvallend voetbal, ik vond dat we moeite hadden met het vasthouden van de nul.' De laatste zes duel incasseerde het team vier treffers.

Opvallend RC Genk is een van die ploegen die in de play-offs altijd goed hebben gepresteerd. Tijdens het reguliere seizoen 2009/10 was de club als elfde geëindigd; onder coach Franky Vercauteren won ze Play-off 2 en vervolgens ook de barrage om Europees voetbal tegen Westerlo (2-2, 3-0). In 2010/11 werd RC Genk landskampioen; de competitie werd afgesloten als tweede. Vorig seizoen had het team van Mario Been zich met de hakken over de sloot voor Play-off 1 geplaatst. In die competitie dwong het knap de derde plaats af.

Afwezigen Kalidou Koulibaly (geschorst), Torben Joneleit, Sandy Walsh

Onderstaande duels betreffen de laatste vijf onderlinge duels tijdens de reguliere competitie. Twee keer speelde Anderlecht voor eigen publiek tegen RC Genk om Play-off 1. Vorig seizoen won het team van trainer Mario Been met 1-3. De editie daarvoor won Anderlecht met 2-0.

Seizoen Wedstrijd Uitslag
2008/09 Anderlecht - RC Genk 2-0
2009/10 Anderlecht - RC Genk 2-0
2010/11 Anderlecht - RC Genk 1-1
2011/12 Anderlecht - RC Genk 4-2
2012/13 Anderlecht - RC Genk 2-2


Bekijk hier al onze video's