Anderlecht houdt stand, Panathinaikos klopt AS Roma

Een brutaal Anderlecht heeft Athletic de Bilbao op een gelijkspel gehouden, Liverpool won moeizaam met 1-0 van Unirea Urziceni en Panathinaikos klopte in de slotfase AS Roma met 3-2.

Athletic de Bilbao-Anderlecht 1-1Anderlecht nam brutaal het initiatief in Baskenland. De Brusselaars hadden, met name in de eerste helft, uitstekende kansen, maar Romelu Lukaku en Jonathan Legear misten goede kansen. Lukaku stond wel aan de basis van de voorsprong na 35 minuten. Eerst liet het zestienjarige talent de verdediging zijn hielen zien en op het daaropvolgende schot kreeg Bilbao-goalie Gorka Iraizoz geen vat, zodat Lucas Biglia de 1-0 kon binnen werken.

Na rust kwam Athletic beter in zijn spel en maakte binnen het uur via Mikel San José gelijk. De druk bleef op de defensie van Anderlecht dat echter niet meer dan één doelpunt toestond. De Belgen kregen zelfs nog de beste kans op een goal, maar het schot van Lukaku ging naast.

FC Kopenhagen-Olympique Marseille 1-3Olympique Marseille heeft uitstekende zaken gedaan door in Kopenhagen met 3-1 te winnen van de plaatselijke FC. De Fransen waren het hele duel beter maar maakten de eerste treffer pas een kwartier voor tijd via Mamadou Niang. De Denen kwamen snel terug via een benutte strafschop van Jesper Grønkjær, maar de zege ging toch naar Olympique dat Hatem Ben Arfa en Charles Kaboré in de slotfase de 3-1 uitslag op het scorebord zag zetten.

Panathinaikos-AS Roma 3-2Twintig duels op rij was AS Roma al ongeslagen, dus reisde met veel vertrouwen af naar Griekenland en nam binnen het half uur de leiding. Een prachtig gekruld schot van Mirko Vucinic zorgde daarvoor. De opvolger van Henk ten Cate bij Panathinaikos, Nikolaos Nioplias, bleek een goede hand van wisselen te hebben. Dimitrios Salpigidis stond drie minuten in het veld toen hij goed reageerde op een door Simao doorgekopte hoekschop. De invaller veroorzaakte echter negen minuten voor tijd een strafschop die door David Pizarro benutte.

Nioplias voerde weer een goede wissel door. Lazaros Hristodoulopoulos was nog maar een minuut binnen de lijnen toen hij het meest alert was bij een hoekschop die het Romeinse strafschopgebied maar niet uit wou. Vlak voor tijd maakte Djibril Cissé zich knap los van Nicolás Burdisso om een voorzet van Salpigidis binnen te koppen en schonk zijn team daarmee een 3-2 zege.

Atlético Madrid-Galatasaray 1-1Na 23 minuten schoot José Antonio Reyes op onberispelijke wijze een vrije trap binnen. Het was de aanzet van een spannende wedstrijd waar het houtwerk werd geteisterd en beide ploegen kansen kregen. Voor de ploeg van Frank Rijkaard zorgde Abdul Kader Kéita een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker. De Ivoriaan reageerde goed op een steekpass van Hakan Balta en rondde bekwaam af.

Fulham-Shakhtar Donetsk 2-1Een prachtige knal van Bobby Zamora bezorgde Fulham een half uur voor affluiten de zege. The Cottagers hadden een droomstart tegen de Oekraïners. Zoltán Gera schoot na drie minuten raak. Daarna was het Shakhtar Donetsk dat de klok sloeg. Het kreeg na ruim een half de beloning via een treffer van Luiz Adriano. Ondanks een stortvloed aan kansen vond de winnaar van de laatste UEFA Cup afgelopen seizoen geen doelpunten meer. Het schot van Zamora bezorgde de ploeg zelfs een nederlaag.

Liverpool-Unirea Urziceni 1-0De Roemenen maakten vanaf het begin duidelijk voor een punt te komen en wierpen een grote defensieve muur op. Het ontbrak Liverpool weer aan ideeën en lang leek het duel in een troosteloze 0-0 te eindigen. Rafael Benítez, coach van Liverpool had echter een goede hand van wisselen. De ingevallen Ryan Babel zette, negen minuten voor tijd, goed voor, een andere invaller Daniel Pacheco kopte terug op David N'Gog die van dichtbij kon binnen knikken. Steven Gerrard had kort daarop nog de 2-0 op de schoen, maar zijn knappe schot verdween net naast het doel van Unirea Urziceni.

Hertha BSC-Benfica 1-1Benfica knalde hard uit de startblokken en nam na vier minuten al de leiding. Een verre pass van Carlos Martins werd door Angel Di María, begeerd door diverse Europese topclubs, knap gecontroleerd en koel binnengeschoten. De Portugezen namen daarna de thuisploeg fors in de tang, maar verzuimden de score uit te breiden. Na een half uur kwam Hertha vanuit het niets langszij. Een voorzet van Lukasz Piszczek werd door Javi Garcia ongelukkig achter zijn eigen doelman gewerkt. Ook in de tweede helft was Benfica de betere ploeg, maar slaagde er niet in een beter resultaat dan het 1-1 gelijkspel mee terug te nemen naar Lissabon.