Amrabat ziet rood in degradatie-apotheose, Genoa gehandhaafd zonder Schöne

Na twee seizoenen Serie A is het doek weer gevallen voor Lecce. De club eindigt het seizoen als achttiende en is daardoor gedegradeerd. Genoa maakte zondag in de laatste speelronde al vroeg aan alle onzekerheid een einde.

Zo 2 aug. 2020

Voorafgaand aan de laatste speelronde had Genoa de touwtjes in handen, gekeken naar de voorsprong van een punt op nummer achttien Lecce. Trainer Davide Nicola deed bij Genoa geen beroep op Lasse Schöne, die genoegen moest nemen met een plek op de bank. Bij tegenstander Hellas Verona kreeg Sofyan Amrabat speelminuten in wat zijn laatste wedstrijd voor de club was, na dit seizoen maakt hij de overstap naar Fiorentina. De middenvelder nam op vervelende wijze afscheid van zijn club: in de slotfase van het duel met Genoa kreeg hij het aan de stok met een tegenstander, scheidsrechter Massimiliano Irrati stuurde beide kemphanen met rood van het veld.

De laatste speelronde had erg veel spanning op kunnen leveren voor de fans van Genoa en Lecce, maar na 25 minuten waren de kaarten wel geschud aan de onderkant van de Serie A. Genoa kwam zelf al vroeg op een 2-0 voorsprong, terwijl Lecce juist snel tegen een 0-2 achterstand aankeek tegen Parma.

Zodoende leek al vrij snel duidelijk te worden dat Lecce het niet ging redden en dus net als SPAL en Brescia af moest zakken naar de Serie B. Het verloop van de avond was extra zuur voor Lecce, dat nog voor rust op knappe wijze terugkwam tot 2-2 tegen Parma. Biagio Meccariello en Antonín Barák scoorden, maar duizend kilometer verderop in Noord-Italië breidde Genoa zijn voorsprong uit via Cristian Romero.

De tussenstand in Genua zal tijdens de rust zijn binnengekomen bij Lecce, in de tweede helft was er in ieder geval een stuk minder aanvalsdrang te bespeuren bij de spelers van de degradant. Terwijl Genoa met tien man kwam te staan na een tweede gele kaart voor Romero was Parma tegen Lecce uitgelopen naar een 2-4 voorsprong: Andreas Cornelius en Roberto Inglese scoorden. Daarmee was het doelpuntenfestijn niet ten einde: Gianluca Lapadula scoorde nog voor Lecce, hij zal in de Serie A voorlopig de laatste doelpuntenmaker van de club zijn.

Daarmee is het promotie- en degradatieschema zo goed als rond in Italië. Lecce, Brescia en SPAL dalen af naar de Serie B, terwijl Benevento en Crotone een comeback maken op het hoogste niveau. Perugia en Pescara strijden nog tegen elkaar voor het laatste ticket voor de Serie A.

Bologna
Bologna
1 - 1
Torino
Torino

Sinisa Mihajlovic was in aanloop naar het thuisduel van zijn Bologna tegen Torino heel duidelijk geweest: hoewel de wedstrijd nergens meer om ging, eiste hij een goed resultaat van zijn ploeg. De midweekse vernedering bij Fiorentina (4-0) zat hem namelijk allerminst lekker. Om die reden besloot hij zijn selectie deze week te negeren, zo verklapte hij.

'Soms zegt stilte meer dan woorden', aldus de trainer van Stefano Denswil, Jerdy Schouten (die allebei in de basis begonnen) en Mitchell Dijks (die ontbrak met fysieke klachten). 'Dit zijn allemaal volwassen mannen. Als ze zichzelf tegen Torino wéér voor schut willen zetten, dan moeten ze dat vooral doen. Maar als ze het nu nóg niet begrijpen, dan gaan ze het nooit meer begrijpen.'

Die boodschap was blijkbaar slechts deels aangekomen bij zijn spelers, die het seizoen niet met een zege afsloten. De score werd nog wel geopend door een schot van Mattias Svanberg, die zag hoe Torino-keeper Antonio Rosati zijn schot liet glippen. In de tweede helft bepaalde Simone Zaza met een werkelijk schitterende volley echter de eindstand.