Amerikaanse beerput gaat open: Reyna werd bijna naar huis gestuurd

Reacties

De Amerikaanse bondscoach Gregg Berhalter overwoog serieus om Giovanni Reyna tijdens het WK naar huis te sturen. Reyna werd voorafgaand aan het toernooi beschouwd als een van de sterren van Team USA, maar kwam opvallend weinig aan spelen toe. De reden daarvoor is nu bekend: Reyna toonde op de trainingen te weinig inzet.

Amerikaanse beerput gaat open: Reyna werd bijna naar huis gestuurd
© Pro Shots

Op een Amerikaans congres in New York omtrent leiderschap sprak Berhalter over de situatie. Hij noemde de naam van Reyna niet, maar diverse media berichtten dat hij doelde op de aanvaller van Borussia Dortmund. Hoewel de opmerkingen van Berhalter volgens een woordvoerder van de Amerikaanse nationale ploeg off the record waren, lekten ze toch uit.

© Pro Shots

Reyna speelde in de groepsfase alleen acht minuten tegen Engeland (0-0) en maakte in de achtste finale tegen Nederland (3-1 nederlaag) zijn entree aan het begin van de tweede helft. Een hoofdrol vertolkte hij niet in die wedstrijd. 'Op het afgelopen WK hadden we een speler die duidelijk niet aan onze verwachtingen voldeed, zowel op als buiten het veld. Het ging om 1 van de 26 spelers, dus dat viel op', vertelde Berhalter in New York.

Op de trainingen voorafgaand aan de eerste groepswedstrijd tegen Wales zou Reyna een 'schrikbarend gebrek aan inspanning' hebben verricht, schrijft The Athletic. Op 17 november werd achter gesloten deuren een trainingspotje gespeeld tegen de Qaterese ploeg Al-Gharafa en de Amerikanen schrokken van de manier waarop Reyna zich opstelde bij een scrimmage: hij zou simpelweg rond hebben gelopen terwijl de situatie een actieve reactie vereiste. Daarmee zorgde de twintigjarige buitenspeler voor frustratie bij de rest van de ploeg.

Tijdens de wedstrijd tegen Wales gooide een boze Reyna met zijn scheenbeschermers omdat hij niet mocht invallen. Op een trainingssessie na die wedstrijd toonde hij opnieuw te weinig inzet, waarna ervaren internationals als DeAndre Yedlin en Aaron Long hem apart namen om met hem in gesprek te gaan. Ze zeiden dat hij meer inzet moest tonen. De situatie dreigde onhoudbaar te worden, maar uiteindelijk bood Reyna publiekelijk zijn excuses aan. Nadat hij vervolgens door meerdere spelers nogmaals werd gewezen op zijn fouten, verbeterde de sfeer rondom het team en werd een streep onder de problemen gezet.

© Pro Shots

'Met de technische staf hebben we uren gesproken over wat we met deze speler aan moesten. We waren bereid om een vliegticket naar huis te boeken, zo heftig was het. Uiteindelijk besloten we nog één gesprek met hem aan te gaan, waarin werd besproken hoe we ons vanaf nu zouden gedragen. We wilden geen overtredingen meer', legde Berhalter uit. 'We hebben tegen hem gezegd dat hij zich moest verontschuldigen richting de selectie. Hij moest daarbij zeggen waarom hij zich verontschuldigde.'

'Het moest meer zijn dan alleen "het spijt me, jongens". Ik heb de aanvoerders binnen de selectie van tevoren verteld dat hij zich zou gaan verontschuldigen. Het was fantastisch om te zien dat de spelers vervolgens één voor één opstonden en zeiden: "Luister, je was niet goed genoeg, je hebt onze verwachtingen als ploeg niet ingelost en we willen verandering zien." Ze hebben dat proces zelf geleid. Vanaf dat moment hadden we geen problemen meer met deze speler', aldus de bondscoach.

'Als trainer kun je bij dit soort problemen het best leunen op je eigen waarden. Het is moeilijk om een speler naar huis te sturen. Dat zou een enorme controverse zijn. Je zou er vijf dagen lang voortdurend over gelezen hebben. Maar we waren bereid om dat te doen, en de spelers ook, want hij voldeed niet aan de verwachtingen van de groep.' Berhalter is goed bevriend met Claudio Reyna, de vader van Giovanni: ze zaten op dezelfde school en waren teamgenoten in hun actieve carrières. Dat hij de zoon van een goede vriend op die manier aanpakte, duidt ook op de ernst van de situatie.

De zaakwaarnemer van Reyna, Dan Segal, ontkent de gebeurtenissen niet, maar stelt dat bepaalde context ontbreekt. 'Gio beleefde natuurlijk niet het toernooi waar iedereen op hoopte. De verhoudingen en de gesprekken die plaatsvonden tussen de partijen waren veel gecompliceerder dan nu wordt beschreven. Het is teleurstellend en respectloos dat bepaalde partijen zich uitlaten over privé-aangelegenheden rondom het team, zeker als sommigen dat doen zonder volledige kennis van zaken of uit eigenbelang. Wij geloven niet dat het nut heeft om mensen rondom het nationale team tegen elkaar op te zetten en we zullen hier niet verder op reageren.'

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO. Nu 50% korting op VI PRO. De eerste 3 maanden voor slechts €4,99

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.