Amateurs Gibraltar in de wolken ondanks volkslied-blunder

Reacties

Het verkeerde volkslied klonk zaterdag in Yerevan. Gibraltar putte blijkbaar extra motivatie uit de Armeense blunder en keerde met een historische zege huiswaarts.

Amateurs Gibraltar in de wolken ondanks volkslied-blunder

Na 22 nederlagen was er zaterdag dan eindelijk het succes waar de nationale trots van Gibraltar sinds de toetreding tot de FIFA in 2013 op heeft gejaagd. Het bezoek aan Armenië in het kader van de Nations League leverde het kleine Britse overzeese gebied de eerste zege in een competitieve wedstrijd op.

Joseph Chipolina was de man die met zijn benutte penalty de historische zege gestalte gaf en zo de nationale ploeg van Gibraltar in de voetbalhemel bracht. 'We zijn in de wolken', zei de linkspoot, die voor het eerst als international een strafschop nam. 'Dit resultaat is ongelooflijk, de eerste zege ooit. Het is een enorme opluchting gezien het werk dat we erin stoppen.'

Gibraltar had wel al twee keer het zoet van een oefenzege geproefd. Dat was al een bijzondere prestaties gezien de status van het nietige voetbalstaatje. 'We zijn geen profs, we hebben onze eigen banen. Het een en het ander combineren is zeer moeilijk, ook voor onze families', vervolgde de dertigjarige Chipolina, die in het dagelijks leven een administratieve functie bekleedt. 'We zitten er samen in, het is een ongelooflijke groep. Dat kan alleen maar een boost zijn voor ons zelfvertrouwen.'

Door een benutte strafschop van Chipolina had Armenië de twijfelachtige eer om de historie in te gaan als het eerste echte slachtoffer van Gibraltar. Dat had het mogelijk ook aan zichzelf te wijten. Voor de wedstrijd klonk het volkslied van Liechtenstein in plaats dat van Gibraltar. Het was ongetwijfeld een extra motivatie voor de amateurs.

Excuses volgden van Armenië na de door de bond van Gibraltar geuite teleurstelling over de blunder. Die fout zal bij het vervolg in de Nations League niet worden gemaakt, al zullen dezelfde klanken wel klinken. Gibraltar speelt dinsdag namelijk tegen Liechtenstein.

UEFA Nations League

Stand League D Groep 4 UEFA Nations League 2018/2019

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Noord-Macedonië
6
5
0
1
14-5
+9
15
2
Armenië
6
3
1
2
14-8
+6
10
3
Gibraltar
6
2
0
4
5-15
-10
6
4
Liechtenstein
6
1
1
4
7-12
-5
4
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.