Alles wat je moet weten over de loting voor de EK-kwalificatie

Reacties

Zondagmiddag is het zover: dan komen we vanaf 12.00 uur te weten met wie het Nederlands elftal moet afrekenen in de kwalificatiereeks om zich voor het eerst sinds het WK 2014 weer eens te plaatsen voor een groot toernooi. In dit artikel staat alles wat je moet weten voor de loting van de kwalificatie voor het EK 2020.

Alles wat je moet weten over de loting voor de EK-kwalificatie

Hoe werkt de EK-kwalificatiereeks?
Er zijn 24 tickets te verdelen voor het EK 2020. In tegenstelling tot de voorgaande edities is er nog geen enkele plek op het toernooi vergeven, aangezien er géén gastland is. Om de zestigste verjaardag van de EK-eindronde te vieren, worden de wedstrijden in twaalf steden door heel Europa afgewerkt. Amsterdam is een van die twaalf speelsteden.

Twintig van de tickets voor het EK 2020, dat plaatsvindt van 12 juni tot 12 juli, zijn te verdienen via de kwalificatiereeks. De nummers één en twee van de tien groepen plaatsen zich direct. De andere vier plekken worden in maart 2020 vergeven via de play-offs (halve finale en finale). De zestien groepswinnaars van de Nations League plaatsen zich daarvoor.

Dat verdient nadere toelichting. De kans is immers groot dat sommige groepswinnaars van de Nations League zich via de reguliere kwalificatie voor het EK plaatsen. In dat geval schuift de play-off-plek door naar de hoogst gerangschikte ploeg die zich niet heeft gekwalificeerd. Uiteindelijk strijden zo per divisie (A, B, C en D) vier landen om één ticket.

Wat is de situatie van Oranje?
Oranje verdwijnt in Dublin als groepshoofd in de koker. De geplaatste status is voor het eerst in de historie bepaald door de resultaten in de Nations League, waarin Nederland zich dankzij de eerste plaats in Groep 1 van Divisie A met Frankrijk en Duitsland voor de eindronde plaatste (waarvoor maandag geloot wordt).

Dat heeft voor de kwalificatie voor het EK 2020 twee directe gevolgen. Allereerst wordt Oranje, net als de drie andere Nations League-finalisten Engeland, Portugal en Zwitserland, ingedeeld in een van de vijf poules die bestaan uit vijf landen (het treft dus geen land uit Pot 6). Daardoor is in het speelschema ruimte voor de eindronde van de Nations League in juni.

Daarnaast heeft het Nederlands elftal een stok achter de deur, mocht het in de groep niet bij de eerste twee eindigen. In dat geval heeft het dankzij de poulewinst in de Nations League recht op een plek in de play-offs. Daarin strijden per divisie vier landen (in principe de groepswinnaars) om een van de vier resterende EK-tickets.

Tekst gaat verder onder de tabel.

Potindeling loting kwalificatie ek 2020

Pot UNL+1 Pot 2 Pot 3
Zwitserland (UNL) Duitsland Slowakije
Portugal (UNL) IJsland Turkije
Nederland (UNL) Bosnië-H. Ierland
Engeland (UNL) Oekraïne Noord-Ierland
België Denemarken Schotland
Frankrijk Zweden Noorwegen
Spanje Rusland Servië
Italië Oostenrijk Finland
Kroatië Wales Bulgarije
Polen Tsjechië Israël
Pot 4 Pot 5 Pot 6
Hongarije Macedonië Letland
Roemenië Kosovo Liechtenstein
Griekenland Wit-Rusland Andorra
Albanië Luxemburg Malta
Montenegro Armenië San Marino
Cyprus Azerbeidzjan
Estland Kazachstan
Slovenië Moldavië
Litouwen Gibraltar
Georgië Faeröer

Hoe werkt de loting?
Zoals bij vrijwel elke loting werkt de UEFA met potindelingen. De tien beste landen uit de Nations League zijn groepshoofd. De vier poulewinnaars zitten in een aparte koker, zodat ze in een groep met vijf landen terecht komen. Ook de overige potten zijn bepaald op basis van de eindrangschikking in de Nations League.

Zijn er bijzonderheden?
De UEFA werkt vaak met restricties tijdens de loting voor de verschillende toernooien. Dit keer maken ze het bij de Europese voetbalbond wel erg bont. Er zijn, naast het feit dat de vier Nations League-finalisten dus twee wedstrijden minder spelen, vier beperkingen bij het bepalen van de groepindeling voor de kwalificatiereeks van het EK 2020.

1. Er kunnen in een poule maar twee organiserende landen, de deelnemers die dus een speelstad leveren voor het EK, zitten. Zo kunnen zij zich in theorie allemaal plaatsen voor het eindtoernooi. Behalve Nederland gaat het om Azerbeidzjan, Denemarken, Duitsland, Engeland, Hongarije, Ierland, Italië, Roemenië, Rusland, Schotland en Spanje.

Tekst gaat verder onder de tabel.

speelsteden EK 2020

Stad Stadion Stad Stadion
Amsterdam (Ned) Johan Cruijff Arena Glasgow (Sch) Hampden Park
Baku (Aze) Olympisch Stadion Kopenhagen (Den) Parken
Bilbao (Spa) San Mamés Londen (Eng) Wembley
Boedapest (Hon) Ferenc Puskás München (Dui) Allianz Arena
Boekarest (Roe) National Arena Rome (Ita) Olimpico
Dublin (Ier) Aviva Stadium Sint-Petersburg (Rus) Zenit Arena

2. Door politieke spanningen en/of conflicten zijn er landen die niet bij elkaar kunnen worden ingedeeld in een groep. Het gaat om Armenië en Azerbeidzjan, Gibraltar en Spanje en Oekraïne en Rusland. Het debuterende Kosovo kan wegens politieke gevoeligheden zelfs niet worden gekoppeld aan zowel Bosnië-Herzegovina als Servië.

3. Om het aantal kwalificatiewedstrijden onder extreme winterse omstandigheden binnen de perken te houden, kunnen van de volgende tien landen er maximaal twee in één groep terecht komen: Estland, Faeröer, Finland, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen, Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland.

4. Tot slot wil de UEFA de reisafstanden beperken. Azerbeidzjan mag bij slechts één van de volgende landen worden ingedeeld: Gibraltar, IJsland en Portugal. Voor IJsland zijn dat: Armenië, Cyprus, Georgië en Israël. Voor Kazachstan: Andorra, Engeland, Faeröer, Frankrijk, Gibraltar, Ierland, IJsland, Malta, Noord-Ierland, Portugal, Schotland, Spanje en Wales.

Wat zijn de speeldata?
Door de invoering van de Nations League begint de kwalificatiereeks later dan gebruikelijk. In maart 2019 worden de eerste twee speelronden afgewerkt. Vervolgens zijn er nog vier wedstrijdblokken in juni, september, oktober en november 2019. Op 22 november wordt er geloot voor de play-offs die voor maart 2020 gepland staan. De EK-loting is op 1 december.

Belangrijke data richting EK 2020

Datum Evenement
21-23 & 24-26 maart Speelronde 1 en 2
7-8 & 10-11 juni* Speelronde 3 en 4
5-7 & 8-10 september Speelronde 5 en 6
10-12 & 13-15 oktober Speelronde 7 en 8
14-16 & 17-19 november Speelronde 9 en 10
22 november 2019 Loting play-offs
2 december 2019 Loting EK-eindronde
26-28 maart 2020 Halve finale play-offs
29-31 maart 2020 Finale play-offs

*Tegelijk met eindronde Nations League, waaraan Oranje deelneemt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.