Alleen De Oude Dame trekt nog volle zalen

Reacties

VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de 22ste speelronde van de Serie A. Vooral aandacht voor de lege stadions en de topper Juventus - AC Milan.

Alleen De Oude Dame trekt nog volle zalen

24.221. 39.077. 55.622.

Bovenstaande cijfers zijn geen toeschouwersaantallen, maar het aantal lege stoeltjes vorig weekend bij respectievelijk Chievo Verona – Napoli, AS Roma – Empoli en AC Milan – Parma. Uitgestorven stadions zijn tegenwoordig de standaard in Italië.

Toen de Serie A een paar jaar geleden de zondagse lunchwedstrijd introduceerde, leidde dat tot felle protesten. Niet van supporters, maar van het Vaticaan. De paus vreesde dat de kerk het definitief zou verliezen van Il Calcio, met de duels om 12.30 uur. Zijn zorgen zijn onnodig gebleken.

Voetbalruïnes
In Italië trekken steeds minder fans naar de stadions. Niet gek, want in Italië gaat de leus thuiskijken is leuker letterlijk op. Sommige stadions zijn zo bouwvallig dat hele tribunes zijn afgesloten omdat ze op instorten staan. Logisch dus dat veel tifosi de wedstrijden vanuit hun luie stoel kijken of op zondag naar de kerk, hun schoonmoeder of de meubelboulevard gaan. Daar is het tenminste droog, gezellig en veilig. Dat kan van veel Italiaanse voetbalruïnes niet gezegd worden.

Juventus is met zijn fonkelnieuwe en sfeervolle nieuwe stadion het lichtende voorbeeld.
Juventus is met zijn fonkelnieuwe en sfeervolle nieuwe stadion het lichtende voorbeeld.

Juventus is het voorbeeld. Die club liet het desolate Delle Alpi vernietigen en speelt tegenwoordig in een kleiner – maar bijna altijd uitverkocht – stadion. Het besef dat er wat moet gebeuren is ook bij veel andere clubs doorgedrongen. AC Milan, AS Roma, Internazionale en Lazio hebben plannen voor een nieuw stadion en in Udine wordt al volop gebouwd. Stuk voor stuk willen de clubs kleiner gaan wonen. Een stap terugzetten om er twee vooruit te doen. De vraag is of het niet al te laat is.

Kraker
De kraker van de 22ste speelronde vindt in elk geval plaats in een sfeervol decor, want in Turijn staan Juventus en AC Milan tegenover elkaar. Bij de Milanezen ontbreekt Nigel de Jong nog steeds vanwege een blessure. Marco van Ginkel is wel inzetbaar, maar de kans dat hij speelt is na zijn matige prestatie van vorig weekend zeer klein.

De Oude Dame stevent wederom zo goed als onbedreigd af op de Scudetto. Dat is een volgend pijnpunt. Juventus is zó dominant, dat het al drie jaar niet spannend is bovenin. Elk jaar dat de Bianconeri in de Champions League spelen en de andere traditionele topclubs Inter en Milan dat niet doen, wordt het gat groter. Alleen Roma weet een beetje in het spoor van Juve te blijven, maar de kans dat Francesco Totti in mei met de kampioensbeker staat te pronken is nihil.

Fabio Quagliarella (links) vormt met Amauri het spitsenduo van Torino.
Fabio Quagliarella (links) vormt met Amauri het spitsenduo van Torino.

Door de teloorgang van Inter en Milan en de voorspelbaarheid van de titelrace, is het in Italië zoeken naar spektakel in de marge. Dat valt bijvoorbeeld te zien bij Torino, dat aangevoerd door Fabio Quagliarella en Amauri opstoomt naar de subtop. Als het even meezit, maakt de nu clubloze Antonio Cassano de Turijnse veteranenfrontlinie binnenkort compleet. Alsof het weer 2005 is. Het is even mooi als treurig.

Programma
Hellas Verona 07-02
18:00
Torino
Juventus 07-02
20:45
AC Milan
Fiorentina 08-02
12:30
Atalanta Bergamo
Empoli 08-02
15:00
Cesena
Parma 08-02
15:00
Chievo
Cagliari 08-02
15:00
AS Roma
Sampdoria 08-02
15:00
Sassuolo
Napoli 08-02
15:00
Udinese
Internazionale 08-02
20:45
Palermo
Lazio 09-02
20:45
Genoa
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.