Algerije krijgt na 32 jaar kans op revanche tegen Duitsland

Reacties

Algerije heeft zich ten koste van Rusland geplaatst voor de achtste finale van het WK. Dankzij een fout van doelman Igor Akinfeev werd het 1-1, waardoor de Noord-Afrikanen na 32 jaar revanche kunnen gaan nemen op Duitsland.

Algerije krijgt na 32 jaar kans op revanche tegen Duitsland

Zowel Algerije als Rusland kon zich nog scharen bij de beste zestien, maar de Russen moesten dan per se winnen in Curitiba. De opdracht was dus duidelijk en de ploeg van bondscoach Fabio Capello begon ook voortvarend aan de wedstrijd, want in de zesde minuut kopte Aleksandr Kokorin uit een voorzet van Dmitri Kombarov schitterend raak.

Rusland verzuimde echter door te drukken en liet Algerije komen, maar Akinfeev had in de eerste helft telkens een antwoord op de gevaarlijke kopballen van Islam Slimani. De doelman leek zich te revancheren voor zijn blunder in de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea (1-1), toen hij een houdbaar schot tot doelpunt promoveerde.

Maar na een uur ging het opnieuw mis voor Akinfeev, want de keeper van CSKA Moskou ging knullig onder de bal door bij een vrije schop. Slimani profiteerde dankbaar en kopte binnen. Rusland ging opnieuw op jacht naar de voorsprong, maar echt gevaarlijk werd Capello's ploeg niet meer. Het bleef 1-1, waardoor Algerije voor het eerst in de geschiedenis van het WK de groepsfase overleefde.

In de achtste finale komt de ploeg van bondscoach Vahid Halilhodzic uit tegen Duitsland, waarmee de Algerijnen nog een rekening hebben openstaan. Tijdens het WK in 1982 was Algerije verrassend te sterk voor West-Duitsland (2-1), maar in de laatste groepswedstrijd gooiden Die Mannschaft en Oostenrijk het op een akkoordje. Algerije had een dag eerder al tegen Chili gespeeld (3-2 winst), zodat de Duitsers vooraf wisten dat bij een 1-0 zege zowel zij als de Oostenrijkse buren zich zouden plaatsen. Prompt opende Horst Hrubesch al vroeg de score, waarna beide ploegen in de resterende vijf kwartier op genante wijze de bal rondspeelden zonder nog enig initiatief te nemen. De Algerijnen moesten machteloos toezien hoe zij op doelsaldo de tweede ronde misliepen. Sinds die middag, ook wel Het Schandaal van Gijon genoemd, worden de afsluitende pouleduels gelijktijdig gespeeld.

Voor Rusland kwam er na drie wedstrijden zonder zege een einde aan het toernooi in Brazilië. Over vier jaar wordt er een betere prestatie verwacht, aangezien de Russen dan het WK organiseren. Enig lichtpuntje: zij zijn het enige land dat nu al zeker is van deelname in 2018.

Direct analyses van alle WK-wedstrijden en -spelers lezen? Probeer VI Premium de eerste twee maanden met 50% korting.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.