Aké uitblinker bij Bournemouth tijdens megastunt bij Chelsea

Chelsea is de aansluiting met koploper Manchester City helemaal kwijt. De ploeg van manager Antonio Conte ging thuis pijnlijk en hard onderuit tegen AFC Bournemouth en is gezakt naar de vierde plek. Uitblinker Nathan Aké was met een doelpunt belangrijk tegen zijn oude club. Everton boekte op het eigen Goodison Park op zijn beurt de eerste competitiezege sinds 18 december, dat was volledig te danken aan nieuwkomer Theo Walcott.

Chelsea - AFC Bournemouth 0-3
Voor Aké was het duel van woensdag een terugkeer op vertrouwde grond; The Cherries namen de Oranje-international voorafgaand aan dit seizoen voor ruim twintig miljoen euro over van Chelsea. Met zijn defensieve collega's hield Aké - die een uitstekende wedstrijd speelde - tot eenvoudig stand, Bournemouth was in de eerste helft al de meest dreigende ploeg geweest. Direct na de pauze buitten de bezoekers dat overwicht vervolgens uit toen Callum Wilson voor 0-1 tekende, Junior Stanislas verdubbelde die voorsprong na ruim een uur.

De ellende voor Chelsea werd alleen nog maar groter, en uitgerekend uitblinker Aké was daarvoor verantwoordelijk. Een corner kon door de Londense verdedigers niet goed worden weggewerkt en werd door Jordon Ibe ingeschoten, Aké stond op de goede plek om de 0-3 binnen te tikken. Door het verlies is Chelsea gezakt naar plaats vier. Koploper Manchester City ligt een straatlengte voor op de rest, Manchester United en Liverpool staan ook nog boven de mannen van Conte.

Nathan Aké (derde van links) tikt de 0-3 binnen tegen Chelsea.

Everton - Leicester City 2-1
De thuisploeg had op 18 december voor het laatst gewonnen in de Premier League, toen was het in eigen huis met 3-1 te sterk voor Swansea City. Drie remises en drie nederlagen later wist het elftal van manager Sam Allardyce eindelijk weer eens drie punten bij te schrijven. De twee weken geleden van Arsenal overgekomen Walcott had woensdagavond 24 minuten nodig om zijn eerste doelpunt voor Everton te laten aantekenen. Na een voorzet van de goed doorzettende Gylfi Sigurdsson kon hij simpel de openingstreffer binnenschieten.

Nog geen kwartier later verdubbelde hij zijn totaal én de voorsprong: na een kopbal van Michael Keane uit een vrije trap stond Walcott op de goede plek om de 2-0 binnen te rammen. Leicester - waar de met een transfer naar Manchester City in verband gebrachte Riyad Mahrez ontbrak, hij was de hele dag spoorloos - deed na rust nog wel wat terug. Na een overtreding van Wayne Rooney schoot Jamie Vardy een strafschop tegen de touwen, maar bij 2-1 bleef het.

Southampton - Brighton & Hove Albion 1-1
Beide ploegen met Nederlandse inbreng deelden de punten op St. Mary's. Na een overtreding van Wesley Hoedt, die Solly March in de zestien liet struikelen, benutte clubtopscorer Glenn Murray de penalty voor 0-1. In de tweede helft zette Jack Stephens de bezoekers - waar Jürgen Locadia uiteraard nog altijd ontbrak vanwege een blessure en Tim Krul op de bank bleef - op gelijke hoogte, waardoor de ploeg van basisklant Davy Pröpper alsnog een punt overhield.

Newcastle United - Burnley 1-1
De thuisploeg van manager Rafa Benítez had woensdag goede zaken kunnen doen in de strijd tegen degradatie, maar gaf de zege tegen hoogvlieger Burnley weg. Chelsea-huurling Kenedy was namens Newcastle in de eerste helft al dichtbij, maar hij raakte bij zijn debuut de paal. De Braziliaan werd even later binnen het zestienmetergebied neergelegd, maar de strafschop van Joselu werd gekeerd door Burnley-keeper Nick Pope. In de tweede helft vertolkte Kenedy wederom een hoofdrol door de assist op de 1-0 van Jamaal Lascelles te verzorgen. In de slotfase tekende Sam Vokes echter alsnog voor de gelijkmaker: zijn kopbal ging via de hand van keeper Karl Darlow binnen.