Ajax-talent De Ligt: aan de hand van Hulshoff naar de top

Reacties

Matthijs de Ligt klopt op de deur bij Ajax. De zeventienjarige verdediger maakte ook tegen Heracles een goede indruk en biedt zich aan als een serieuze optie voor coach Peter Bosz. Tijd voor een nadere kennismaking met het talent.

Ajax-talent De Ligt: aan de hand van Hulshoff naar de top

Johan Cruijff, Marco van Basten en Clarence Seedorf. Het is een mooi rijtje met jongste Ajax-doelpuntenmakers waar De Ligt zich met zijn doelpunt tegen Heracles tussen nestelde. De beloftevolle verdediger is zelfs zes dagen jonger dan Cruijff toen die zijn eerste competitiedoelpunt maakte. 'Matthijs heeft de afgelopen jaren grote stappen gezet, maar het past bij zijn capaciteiten. Hij staat met beide benen op de grond en kan Ajax nog veel plezier brengen', vertelt zijn begeleider en oud-Ajacied Barry Hulshoff aan VI.

Met tweeënhalve wedstrijd in vijf dagen was het een zware week voor De Ligt. De verdediger won met Ajax Onder-19 in de UEFA Youth League, werd periodekampioen met Jong Ajax in de Jupiler League en maakte zijn eerste competitiedoelpunt voor Ajax in de Eredivisie. 'Het was een ongelofelijke week', zei De Ligt na afloop bij Ajax TV. 'Maar ik heb hem normaal beleefd. Het is niet zo dat ik in de wolken ben. We gaan van dag tot dag verder.' Het typeert de instelling van de jonge mandekker. Want naast zijn stabiele spel is het vooral zijn stabiele persoonlijkheid waardoor hij overeind blijft en wordt gezien als een enorm talent.

Het grote publiek maakte in september kennis met De Ligt toen hij in het bekerduel met Willem II debuteerde in het eerste elftal van Ajax en meteen trefzeker was. Sindsdien bracht Ajax-coach Peter Bosz hem zeven keer binnen de lijnen en groeide De Ligt in de Jupiler League als zeventienjarige uit tot een van de steunpilaren van Jong Ajax.

Als het aan de grote Europese clubs lag, had De Ligt nooit in het eerste van Ajax gespeeld. Net als meer Nederlandse talenten die opvallen bij de nationale jeugdteams werd De Ligt op vijftienjarige leeftijd benaderd door ongeveer alle buitenlandse topclubs, op de Italiaanse ploegen na. Maar De Ligt, opgegroeid in Abcoude onder de rook van De Arena, heeft zichzelf andere doelen gesteld: het eerste elftal van Ajax halen.

Daarom koos hij niet voor de vele makelaars die bij zijn vader aan de deur kwamen, maar voor de begeleiding van Barry Hulshoff, die als verdediger bij Ajax in de jaren '70 drie keer de Europa Cup 1 won. De oud-international woont bij zijn pupil in de buurt en begeleidt daarnaast slechts één andere speler - Ruben Hoogenhout (17 jaar) van FC Utrecht - waardoor hij intensief kan bijdragen aan de ontwikkeling van De Ligt.

Totaalplaatje
'Samen met zijn ouders, die Matthijs met beide benen op de grond houden, ondersteun ik hem waar nodig. Ik hoef geen geld te verdienen aan Matthijs, maar gun hem net zo'n mooie loopbaan als ik heb gehad', vertelt Hulshoff. Over zijn eigen carrière hoeft Hulshoff weinig te vertellen aan De Ligt. De tiener weet alles van het succesvolle Ajax-elftal en zelfs van de spelers van voor die tijd. 'Matthijs zit voor honderd procent in de voetballerij. Hij is niet alleen met zichzelf bezig, maar met het totaalplaatje. Ook op het veld. Bij Jong Ajax coacht hij zijn mede-verdedigers zelfs al. Natuurlijk heeft hij nog niet de ervaring en leeftijd om dat volledig uit te dragen, maar dat is een stap voor later.'

De Ligt tijdens zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Willem II.
De Ligt tijdens zijn debuut in de bekerwedstrijd tegen Willem II.

Stap voor stap dus, zoals De Ligt zelf ook zegt. Het is een uitspraak die uit de mond van veel voetballers klinkt als een ingestudeerd cliché, maar ernaar leven is natuurlijk een tweede. Het stappenplan van De Ligt ontvouwt zich aan de hand van deze grondhouding snel. Na een half jaar in de A1 sloot hij aan bij Jong Ajax, om na opnieuw een half jaar de stap naar de eerste selectie te maken. Doordat hij meer moest trainen verruilde hij het gymnasium voor de havo, maar daar heeft De Ligt geen seconde spijt van. Nu is hij klaar met de middelbare school en heeft hij een tussenjaar om zich te focussen op voetbal. 'Het gaat erom dat de fysieke arbeid en geestelijke arbeid elkaar niet in de weg lopen en dat is bij Matthijs door een goede discipline het geval', vertelt Hulshoff.

De Ligt wordt geroemd om zijn geroutineerde houding als jonge speler, zijn inspeelpass en zijn kopkracht, maar de verdediger kan ook nog genoeg bijleren. Zijn positionering is niet altijd perfect en door zijn relatief lage startsnelheid is hij kwetsbaar met ruimte in zijn rug. Tel daarbij op dat het defensief goed staat bij Ajax en het is duidelijk dat De Ligt geduld moet hebben om aanspraak te kunnen maken op een basisplaats.

In de komende periode mag hij wel hopen op speeltijd. Zijn succesvolle invalbeurt tegen Heracles krijgt door de blessures van Nick Viergever en Daley Sinkgraven mogelijk een vervolg in de ontmoeting met FC Groningen. Daarna mag De Ligt door schorsingen van zijn concurrenten Joël Veltman en Davinson Sánchez ook in de Europa League-wedstrijd tegen FC Kopenhagen op 9 maart hopen op speeltijd.

Hulshoff met zijn partner op de tribune bij Ajax
Hulshoff met zijn partner op de tribune bij Ajax

Toekomst
Het volgende doel van De Ligt is om basisspeler te worden bij Ajax, maar ook voor de jaren daarna kijkt de jongeling nog niet verder dan Amsterdam. 'Hij is een echte Ajacied en blijft het liefst nog lang bij de club. Maar dat ligt ook aan het toekomstbeeld', vertelt Hulshoff. 'Als Ajax in staat is om zijn generatiegenoten langer aan zich te binden, is dat gunstig voor Matthijs. Dat betekent misschien dat Ajax meer internationale salarissen moet betalen, maar daarmee kunnen ze wel langer genieten van de eigen jeugd. Nu gaan ze op hun 21ste al weg, terwijl dat rond hun 24ste moet gebeuren. Elk jaar dat een speler langer blijft, is ook winst voor Ajax.'

In de tweeënhalf jaar dat Hulshoff het Ajax-talent begeleidt, heeft hij een goed inkijkje gekregen in wat voor persoon De Ligt is. De verdediger kan goed relativeren, maar weet ook precies wat hij wil. 'Daar handelt hij naar. Zijn vader en ik zijn daarin ondersteunend en de omgeving is rustig, maar uiteindelijk bepaalt Matthijs of hij het redt of niet. Mijn ervaring is dat als het in het koppie goed zit, de kans groot is dat een talent ver komt.' (Jesper Langbroek)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.