Ajax wint in Friesland dankzij belangrijke Klaassen

Reacties

Ajax heeft de lastige uitwedstrijd tegen SC Heerenveen tot een goed einde gebracht. De nummer vier van de Eredivisie hield lang stand, maar moest zich toch gewonnen geven door een goal van Davy Klaassen: 0-1. Dankzij de achtste competitiegoal van de Ajax-captain moet ook Feyenoord een resultaat boeken in Utrecht.

Ajax wint in Friesland dankzij belangrijke Klaassen

Het al tien Eredivisie-duels ongeslagen Ajax reisde na de 5-0 zege van vorige week op NEC als de ploeg in vorm af naar Friesland. Het in eigen huis nog ongeslagen Heerenveen bood echter goed tegenstand, zoals het eerder dit seizoen ook al deed tegen PSV (1-1) en Feyenoord (2-2). De ploeg van trainer Peter Bosz probeerde met het gebruikelijke combinatievoetbal tot kansen te komen, maar dat lukte tegen de felle Friezen slechts bij vlagen.

Desondanks had Ajax de kleedkamers halverwege kunnen opzoeken met een voorsprong. Doelman Erwin Mulder redde vlak voor rust uitstekend op een hard schot van Klaassen. Na een kwartier lag de Heerenveen-doelman ook al in de weg, toen de aanvoerder van de Amsterdammers voor hem opdook na een actie van Bertrand Traoré. Tussendoor kreeg Kasper Dolberg een goede schietkans uit een voorzet van Hakim Ziyech, maar de Deense spits schoot over.

André Onana grijpt op tijd in als Pelle van Amersfoort aan de aandacht van Daley Sinkgraven is ontsnapt. De linksback van Ajax had het bij zijn terugkeer in Heerenveen lastig als linksback.
André Onana grijpt op tijd in als Pelle van Amersfoort aan de aandacht van Daley Sinkgraven is ontsnapt. De linksback van Ajax had het bij zijn terugkeer in Heerenveen lastig als linksback.

Ziyech, eerder deze week nog ziek, had bij zijn terugkeer in Heerenveen moeite zijn stempel op de wedstrijd te drukken. Bosz haalde de 23-jarige spelmaker in de 66ste minuut daarom naar de kant voor Donny van de Beek. Typisch genoeg forceerde Klaassen vijf minuten later uit een pass van de invaller de beslissing, door Mulder te omspelen en de bal binnen te schieten. Even daardoor had Amin Younes na goed werk van Klaassen nog een grote kans verprutst.

Met zijn zesde openingsgoal van dit seizoen zette Klaassen Ajax op koers van de eerste uitzege sinds 16 oktober (0-2 bij ADO Den Haag). De Friezen hadden tot dan toe op de tegenstoot gespeculeerd en waren op die manier – mede dankzij slordigheidjes van Daley Sinkgraven (ex-Heerenveen) - ook enkele keren gevaarlijk geweest. Pelle van Amersfoort kon André Onana echter pas bij zijn derde mogelijkheid écht in de problemen brengen. De Kameroense sluitpost tikte zijn schot acrobatisch over de lat.

Omdat ook Mulder zich in de tachtigste minuut nog een keer liet gelden toen Younes na een goede actie opnieuw zijn eerste competitietreffer had kunnen maken, bleef het tot de laatste minuut spannend in het Abe Lenstra Stadion. Maar ook met supersub Henk Veerman in het veld kwam Heerenveen niet meer in de buurt van de gelijkmaker. Ajax vergroot daarom de druk op Feyenoord, dat van FC Utrecht moet winnen om de voorsprong van twee punten te herstellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.