Ajax vervolgt inktzwarte serie en verliest van Brighton bij debuut Maduro

Reacties

Het vertrek van Maurice Steijn heeft nog niet voor het gewenste schokeffect gezorgd bij Ajax. De Amsterdamse club verloor donderdag in de Europa League bij Brighton & Hove Albion. Onder interim-trainer Hedwiges Maduro verscherpte Ajax zo een clubrecord door voor de negende officiële wedstrijd op rij zonder zege te blijven. Brighton boekte juist de eerste Europese overwinning uit de clubgeschiedenis.

Ajax vervolgt inktzwarte serie en verliest van Brighton bij debuut Maduro
© Pro Shots
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion
2 - 0
Ajax
Ajax

Maduro kondigde voor de wedstrijd al aan dat hij enkele accenten zou verleggen bij Ajax. De trainer was eerder assistent van Maurice Steijn en neemt na diens vertrek voorlopig de honneurs waar bij de Amsterdammers. Daarbij was Maduro zeker niet van plan om de lijn-Steijn te blijven volgen. Daarbij richtte de coach zich vooral op de speelstijl en niet op de spelers, want hij voerde maar twee wijzigingen door. Diant Ramaj verving de geblesseerde Jay Gorter onder de lat en op het middenveld startte Steven Berghuis in plaats van Kristian Hlynsson.

Dat Ajax anders speelde, was al snel te zien. De Amsterdammers zakten meer in en verdedigden compact, om zo de vrees die Maduro van tevoren geen werkelijkheid te laten worden. In gesprek met Veronica vertelde de trainer dat hij waakte voor het gevaar van Brighton door de as en in de halfruimtes. De thuisploeg, met Joël Veltman en Jan Paul van Hecke in de basis, kwam er slechts een enkele keer doorheen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Reddingen
Brighton creëerde dus enkele kansen tegen Ajax, bijvoorbeeld via James Milner. Hij dwong Ramaj tot een redding. De keeper van Ajax zag even later Ansu Fati over het doel schieten. Brighton vroeg daarnaast om een strafschop toen Jorrel Hato hard ingreep op João Pedro, maar scheidsrechter Bartosz Frankowski vond dat geoorloofd. Pedro dook later opnieuw op, waarbij Ramaj weer redding bracht.

Ajax stichtte aan de andere kant nauwelijks gevaar en hoopte met een 0-0 stand de rust te bereiken. Dat lukte echter niet. De Amsterdammers kwamen vlak voor het einde van de eerste helft namelijk op achterstand. Kaoru Mitoma trok naar zijn rechtervoet en haalde uit, waarbij Ramaj niet goed genoeg ingreep. Uit de rebound schoot João Pedro raak en zo kwam Brighton op 1-0.

© Pro Shots

Volgende tik
Maduro zal in de rust ongetwijfeld aanwijzingen hebben gegeven aan zijn ploeg, maar veel haalde dat niet uit. De trainer wisselde Carlos Forbs en liet Hlynsson invallen. Met de IJslander op het veld kreeg Ajax al snel de volgende tik te verwerken. Op aangeven van Simon Adingra schoof Fati de 2-0 binnen en zo werd het karwei voor Ajax nog veel lastiger. Berghuis liet in ieder geval zien dat Ajax nog niet op de grond lag. Hij raakte de paal met een schot in de korte hoek.

Na de kans voor Berghuis kwam Ajax er nog een aantal keer uit met ruimte in de tegenaanval. Echt grote mogelijkheden leverde dat echter niet op, ook niet nadat Branco van den Boomen en Mika Godts als invallers binnen de ploeg waren gekomen. Brighton verdedigde goed en gunde Ajax geen kansen. Zo kabbelde de wedstrijd voort en gebeurde er eigenlijk niet veel meer. Ajax verloor zo met 2-0 in Engeland en staat na drie wedstrijden op twee punten in Groep B van de Europa League. Zondag gaan de Amsterdammers in de Eredivisie op bezoek bij koploper PSV.

Lees op VI PRO een tactische analyse van Brighton & Hove Albion - Ajax:

UEFA Europa League

Stand Groep B UEFA Europa League 2023/2024

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brighton & Hove Albion
6
4
1
1
10-5
+5
13
2
Olympique Marseille
6
3
2
1
14-10
+4
11
3
Ajax
6
1
2
3
10-13
-3
5
4
AEK Athens
6
1
1
4
6-12
-6
4
* Actueel tot en met 6 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.