Ajax verslaat laf en zwak AS Roma

Ronald Koeman wilde drie punten voor de winterstop, Ajax heeft er zelfs vier. En terecht, want de Amsterdammers waren de enigen die wilden voetballen. Het laffe AS Roma verdiende niet eens de eretreffer van Gabriel Batistuta.

Koeman had aangekondigd dat hij Ajax niet te aanvallend wilde laten spelen en behoudend wilde laten aanvallen. Toch begon hij met een 4-3-3 opstelling, met Andy van der Meyde en Ahmed Hossam op de flanken en Zlatan Ibrahimovic in de punt. Daartegenover zette Fabio Capello een uiterst voorzichtig AS Roma, met op papier vier verdedigers, maar in de praktijk waren het er zes, aangezien Cafú en Vincent Candela naar het middenveld waren doorgeschoven. In de aanval startte Capello met twee valse aanvallers, Francesco Totti en Antonio Cassano.

Het was dan ook niet vreemd dat Ajax het initiatief kreeg. En nam, want al vlot zochten de Ajacieden de aanval en al vlot bleek dat doelman Francesco Antonioli niet lekker in de wedstrijd zat. Al na vier minuten liet hij een voorzet van Hatem Trabelsi uit zijn handen glippen, maar ploeggenoot Walter Samuel voorkwam dat Ibrahimovic of Hossam profiteerde. Na elf minuten was Samuel echter niet ter plekke toen Antonioli weer in de fout ging. De doelman verkeek zich op de stuit in het afstandsschot van Nigel de Jong en zag de bal via zijn gezicht voor de voeten van Ibrahimovic ketsen. De Zweed bleef koel: 1-0.

Na de openingstreffer bleek de machteloosheid van Roma. Ajax twijfelde wat te doen en trok zich ietwat terug, maar nimmer zorgde de ploeg van Capello voor gevaar. Na een dik kwartier van twijfelen hervonden de Amsterdammers zich, waarna de 2-0 eerder aanstaande leek dan de 1-1. Met vooral de hardwerkende Richard Witschge, Steven Pienaar en Hossam als gangmakers. Halverwege de tweede helft kreeg Ajax de beloning. Ibrahimovic legde (eindelijk) goed af, waarna invaller Jari Litmanen vanaf twintig meter de bal in de rechterbovenhoek plaatste: 2-0.

Roma zette daar haast niets tegenover. Zelfs het inbrengen van Vincenzo Montella en Gabriel Batistuta veranderde daar niks aan. Pas in de 89e minuut kreeg Roma zijn eerste kans. Batistuta scoorde direct, alhoewel doelman Maarten Stekelenburg er niet goed uit zag bij de kopbal van de Argentijn.

Een echt Romeins slotoffensief bleef echter uit, waardoor de drie punten in Amsterdam bleven.