Ajax trakteert SC Heerenveen op stevige nederlaag

SC Heerenveen kon Ajax slechts kort schrik aanjagen. De Friese gasten ging mede door toedoen van de Amsterdamse nieuwelingen in de Arena met ruime cijfers ten onder (5-1).

Ajax kreeg een van de gevaarlijkste voorhoedes uit de Eredivisie tegenover zich. Trainer Frank de Boer anticipeerde daar ook op door Vurnon Anita op te stellen als linksback in plaats van Nicolai Boilesen, die vorige week tegen De Graafschap (4-1 winst) geen zekere indruk achterliet.

De gevreesde voorhoede van SC Heerenveen kon slechts bij vlagen zijn ware kracht tentoonspreiden. Doordat Ajax het initiatief had, was er weinig eer te behalen voor de Friese voorwaartsen. Vooral spits Bas Dost liep er verloren bij. Noodgedwongen beperkten de gasten zich tot verdedigen.

Hoewel het aantal grote kansen beperkt was, viel in de 38ste minuut de min of meer onvermijdelijke Amsterdamse openingstreffer. Derk Boerrigter legde met het hoofd de bal goed neer, waarna Kolbeinn Sigthórsson zijn tegenstander Michel Breuer aftroefde en knap de 1-0 maakte.

Een minuut later liet SC Heerenveen zien waar het in aanvallend opzicht toe in staat is. Na een snelle combinatie met Filip Djuricic kon Viktor Elm met een afgemeten voorzet Dost in staat stellen de gelijkmaker op het scorebord te brengen. Ajax stond erbij en keek ernaar.

Het antwoord van Ajax liet niet lang op zich wachten. Toby Alderweireld kreeg de ruimte op te stomen en van ruim dertig meter uit te halen. Het schot van de Belgische verdediger verdween buiten bereik van keeper Brian Vandenbussche in het Friese doel.

De doelman van SC Heerenveen was er mede verantwoordelijk voor dat Ajax in de 51ste minuut gas kon terugnemen. Bij de 3-1 van Boerrigter na een mooi passje van Christian Eriksen zag Vandenbussche er niet goed uit.

In het laatste kwartier voor het einde werd hij nog twee keer geklopt. Miralem Sulejmani sloot in de 75ste minuut een solo af met een raak schot, waarna Gregory van der Wiel in de blessuretijd met zijn doelpunt de score tegen De Graafschap overtrof (5-1).

Door de zege nam Ajax de koppositie weer over van Feyenoord, dat op doelsaldo de Amsterdamse club moet voorlaten. SC Heerenveen, dat vorige week een punt pakte tegen NEC, verloor terrein op de ranglijst. Foto: VI Images