Ajax stunt in Europa: 'Prestatie voor de eeuwigheid'

Reacties

Het Europese sprookje van Ajax duurt voort en met het behalen van de Europa League-finale oogsten de Amsterdammers veel lof in binnen- en buitenland. VI zet de mooiste reacties op een rijtje.

Ajax stunt in Europa: 'Prestatie voor de eeuwigheid'

De chocoladeletters werden ditmaal niet alleen door De Telegraaf naar voren gehaald. Het kunststukje van Ajax tegen Olympique Lyon zorgt voor lyrische en hoopvolle koppen. Er wordt op de voorpagina's vooral gekeken naar de eindstrijd tegen Manchester United. Zo kopt het Algemeen Dagblad in de sportsectie simpelweg 'FINALE!' en De Telegraaf 'NU DE FINALE!' De Volkskrant nuanceert de moeilijke strijd die de Amsterdammers leverden: 'Ajax op zijn tandvlees naar finale Europa League.'

De Telegraaf wijst na de prestatie van wereldformaat naar Johan Cruijff. 'Is er meer tussen hemel en aarde? Of is het TOEVAL met hoofdletters? Precies 14 maanden na de sterfdag van Johan Cruijff (24 maart 2016) speelt Ajax op 24 mei 2017 in het Zweedse Solna de finale van de Europa League. Het grote geld regeerde definitief het Europese voetbal. Nooit zou een Nederlandse club het nog tot de finale van een Europees toernooi schoppen. En ons land moest genoegen nemen met een rol in de middenmoot. Maar Cruijff wist gelukkig wel beter.'

Jordi Cruijff, zoon van, kijkt uit naar de finale tussen Ajax en Manchester United. Hij speelde zelf in het shirt van de Engelse ploeg, terwijl hij via zijn vader en trainer Peter Bosz verbonden is met Ajax. Jordi Cruijff was bij Maccabi Tel Aviv technisch directeur in de tijd dat Bosz daar trainer was.

Het AD duidt de lading die de winst van Ajax met zich meebrengt. 'Nu al prestatie voor de eeuwigheid. Op een meeslepende voetbalavond schreef Ajax geschiedenis aan de Rhône.' Trouw zag Ajax via een ware strijd de weg naar Stockholm beklimmen. 'Ajax bikkelt zich naar finale'. De krant merkte op dat de Amsterdammers dit seizoen vaker strijden in Europa. 'Het wankele evenwicht paste evenwel in de Europese campagne van Ajax. De Amsterdammers ontsnapten in de zestiende finale tegen Legia Warschau, bleven maar ternauwernood op de been tegen FC Kopenhagen en ze herstelden zich op wonderlijke wijze in de verlenging bij Schalke 04.'

Reacties
Buiten Nederland werd Olympique Lyon - Ajax ook goed gevolgd. Voormalig Ajax-aanvaller Ryan Babel leefde duidelijk mee met zijn oude club en dat kwam de aanvaller van Besiktas op kritiek te staan. Dit pareerde Babel vervolgens kundig.

Voor Edwin van der Sar wordt 24 mei een heel bijzondere datum. Als directeur van Ajax staat hij in de finale van de Europa League tegenover Manchester United, de club waar de ex-keeper zijn actieve profcarrière in 2011 afsloot.

Daley Blind maakt het allemaal vanaf de andere kant mee. De verdediger speelt 24 mei in het shirt van Manchester United, tegen de club waar hij vijftien jaar rondliep. De Engelse grootmacht kijkt uit naar de ontmoeting met Ajax.

Vanuit de KNVB kan Ajax rekenen op felicitaties, terwijl oud-speler Mario Melchiot trots is op de Amsterdammers. Hij prijst het feit dat de ploeg de finale bereikte met een zeer jonge ploeg.

Tenslotte de spelers van Ajax zelf. Donderdag en vrijdag staan in het teken van feest, maar de knop moet ook weer om voor de competitiewedstrijd tegen Willem II. In Tilburg spelen de Amsterdammers het laatste Eredivisie-duel van het seizoen, bij winst kan Ajax kampioen worden. De ploeg is wel afhankelijk van koploper Feyenoord, dat in De Kuip speelt tegen Heracles Almelo. De Europa League-roes van Ajax is echter nog niet uitgewerkt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.