Ajax slaat razendsnel toe na curieuze rode kaart voor FC Groningen

Ajax heeft zaterdagavond met enige moeite een overwinning geboekt op FC Groningen. In aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen Valencia opende de formatie van trainer Erik ten Hag pas na een rode kaart voor de bezoekers de score.

Ajax
Ajax
2 - 0
FC Groningen

Zoals verwacht had Ajax vanaf het begin de overhand in de Johan Cruijff Arena. De eerste echte kans volgde na ruim een kwartier via Quincy Promes, die de bal op aangeven van Dusan Tadic naast schoot. Een minuut later was Hakim Ziyech dicht bij een treffer. Via David Neres en Promes kwam de bal bij hem terecht. Met een goede actie omspeelde de spelmaker twee verdedigers en stuitte hij op keeper Sergio Padt. Groningen liet zich daarna een keer zien. Bart van Hintum gaf een uitstekende pass op Ramon Pascal Lundqvist, die Django Warmerdam vond en zijn ploeggenoot over het doel van Andre Onana zag schieten.

Groningen wist dat het moest profiteren van die momenten, terwijl Ajax het spel maakte. Dat bleef ook zo. De Amsterdammers namen het heft weer in handen. Donny van de Beek zorgde tot twee keer toe voor gevaar, maar zag kansen van Tadic en Neres op niets uitlopen. Even later onttrok Neres zich aan de aandacht van de centrumverdedigers, maar lag Padt opnieuw in de weg. De Braziliaan schoot daarna nog over het doel op aangeven van Van de Beek, die een belangrijke rol had in het aanvalsspel van Ajax.

Ajax bleef richting de rust op jacht naar de openingstreffer. Na een afgeslagen corner kwam de bal terecht van Van de Beek. Zijn voorzet ging aan Daley Blind voorbij en vervolgens schoot Tadic over het doel van Padt. Voor het einde van de eerste helft kreeg Groningen nog een counterkans. Nu moest Onana redding brengen op een poging van voormalig Ajacied Deyovaisio Zeefuik.

In de tweede helft was er nog niet veel aan de hand voor Ajax, maar de Amsterdammers zullen ook hebben geweten dat Groningen met de minuut meer vertrouwen kreeg bij een 0-0 stand. Grote kansen bleven na rust ook lange tijd uit voor Ajax. Blind waagde na een krap uur tot twee keer toe een poging uit een corner, maar vond Padt op zijn weg. De tijd tikte door en er was nog altijd niet gescoord in Amsterdam. Daar kwam nog bij dat Groningen wat brutaler werd en via Mo El Hankouri op aangeven van Ajdin Hrustic een mogelijkheid kreeg. Van de Beek greep goed in en voorkwam dat de bezoekers konden schieten.

Rode kaart
Toch was het Ajax dat aan de andere kant scoorde. Kort daarvoor moest Groningen met tien man verder. Scheidsrechter Björn Kuipers, die zijn rentree maakte na blessureleed, had de spelers van de bezoekers al gewaarschuwd om geen tijd te rekken. Warmerdam deed dat toch en Kuipers vond het nodig om hem daar zijn tweede gele kaart voor te geven. Kort daarna opende Ajax de score. Lisandro Martínez ontving de bal van Ziyech en schoot raak: 1-0. Drie minuten later viel ook de 2-0. Ziyech gaf een hoge pass op Van de Beek, die invaller Klaas Jan Huntelaar in staat stelde om de bal binnen te tikken. Daarmee was de eindstand bereikt.

Ajax staat door de zege in ieder geval voor even alleen bovenaan in de Eredivisie. PSV kan zondag in punten gelijk komen als het wint bij PEC Zwolle. Ajax speelt woensdag om 21.00 uur de uitwedstrijd in de Champions League tegen Valencia.