Ajax slaat mede dankzij betwist doelpunt Klaassen opnieuw grote slag

Ajax heeft op bezoek bij Heracles Almelo optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van PSV. Davy Klaassen was zaterdagavond belangrijk met een goal waarover in Almelo nog een tijd zal worden nagepraat.

Heracles Almelo
0 - 2
Ajax
Ajax

Ajax sloot een uiterst roerige periode woensdag al af met een bekerzege op PSV. In die wedstrijd verving Maarten Stekelenburg de geschorste Andre Onana voor het eerst en in Almelo kreeg de routinier van Erik ten Hag opnieuw de voorkeur boven Kjell Scherpen. De 38-jarige goalie werd zo de oudste Ajacied ooit die in actie kwam in de Eredivisie. Ten Hag voerde nog wel een opvallende wijziging door in zijn basisploeg ten opzichte van PSV-thuis: David Neres startte als rechtsbuiten en dat ging ten koste van Antony. Het was voor Neres pas zijn eerste basisplaats in de Eredivisie sinds 22 november. Toen was Heracles ook de tegenstander en Ajax won die dag met 5-0.

In Almelo hadden de Amsterdammers meer moeite met Heracles. Neres kon zich niet vaak laten zien, simpelweg omdat het aanvalsspel van Ajax niet zo vloeiend verliep als bijvoorbeeld in het eerste halfuur tegen PSV. Dat terwijl de bezoekers door een vroege kans voor Heracles-middenvelder Teun Bijleveld wel waren gewaarschuwd voor een zware avond.

Ajax speelde niet groots, maar kwam wel al in de veertiende minuut op voorsprong. Uit een voorzet van Dusan Tadic tikte Sébastien Haller de bal goed door tot bij Klaassen en de aanvallende middenvelder knalde overtuigend raak: 0-1. Het doelpunt was in eerste instantie wel omgeven door vraagtekens. Maakte Tadic geen overtreding toen hij Tim Breukers wegduwde? Stond Haller niet buitenspel op het moment van voorgeven? De VAR keek op zijn zachtst gezegd uitgebreid naar de situatie. Het spel lag in totaal drie minuten en 36 seconden stil, bij een temperatuur van zo'n -6. Scheidsrechter Kevin Blom vroeg de spelers om geduld en kreeg na de lange pauze te horen dat het een geldig doelpunt was.

Het lukte Ajax niet door te denderen. De Eredivisie-koploper creëerde weinig mogelijkheden, maar gaf tegelijkertijd lange tijd ook weinig weg. Tot vlak voor rust. Eerst was er een kans voor Delano Burgzorg, waarna een grotere mogelijkheid voor Ismail Azzaoui volgde. De Belg dook vrij bij de tweede paal op, maar hij gleed de bal naast. Met Silvester van der Water en Ahmed Kutucu als invallers probeerde Heracles in het laatste halfuur meer druk op Ajax te ontwikkelen, maar dat lukte amper.

Ajax deelde in de 79ste minuut de genadeklap uit via Haller. De recordaankoop sloeg van dichtbij toe na voorbereidend werk van Klaassen en maakte zo zijn derde Eredivisie-doelpunt voor de Amsterdammers: 0-2. De ploeg van Ten Hag speelde de wedstrijd daarna geroutineerd uit. Bij Ajax kan het vizier nu op de uitwedstrijd tegen Europa League-tegenstander Lille van komende donderdag. In de Eredivisie wacht drie dagen later een thuisduel met Sparta. De reeks van zes competitiezeges op rij geeft Ajax in de top van het klassement in ieder geval behoorlijk wat lucht. De voorsprong op PSV is verder gegroeid naar zes punten. Ajax heeft een wedstrijd minder gespeeld.