Ajax revancheert zich tegen AZ voor Europa League-debacle

Ajax heeft zich goed hersteld van de 0-3 nederlaag tegen Red Bull Salzburg van donderdag en rekende in de eigen Amsterdam Arena eenvoudig af met AZ: 4-0.

Ajax-trainer Frank de Boer voerde in zijn basisopstelling enkele wijzingen door, waarvan het opstellen van Daley Blind als linksback voor de geblesseerde Nicolai Boilesen de belangrijkste was. Met Christian Poulsen als zijn vervanger op het middenveld kreeg AZ direct in de eerste minuut een grote kans via Steven Berghuis, maar hij profiteerde niet van een slippertje van Jasper Cillessen. Drie minuten later lag de bal aan de andere kant in het net. Siem de Jong (foto boven bejubeld door aangever Van Rhijn) rondde af, na een voorzet van Ricardo van Rhijn, die was vrijgespeeld door Joël Veltman.

Met de openingstreffer leek het verzet van AZ direct gebroken en het was slechts aan de falende afronding van Ajax te danken dat de Amsterdammers niet met een comfortabele voorsprong de kleedkamers weer opzochten. Onder meer De Jong, Bojan en Lerin Duarte hielpen goede mogelijkheden om zeep. Ajax verloor daarnaast Viktor Fischer, die zich moest laten vervangen door Lesly de Sa, met schijnbaar hamstringklachten.

Ricardo Kishna laat zich direct zien bij zijn competitiedebuut

Kishna
In de rust greep De Boer in en gunde hij Ricardo Kishna als linksbuiten zijn competitiedebuut. De negentienjarige aanvaller verving de teleurstellende Bojan en gaf direct zijn visitekaartje af. Hij had een aantal goede individuele acties in huis en bekroonde zijn optreden in de 61ste minuut met een fraai doelpunt. Kishna passeerde AZ-doelman Esteban met een schot in de verre kruising.

In de 54ste minuut had Duarte de marge verdubbeld, nadat hij was vrijgespeeld met een mooie hakbal van De Jong. Een kwartier voor tijd zorgde Duarte ook voor een passend slotakkoord voor de sterke partij van Ajax, door na een dribbel de bal in het dak van het doel te schieten.

Koploper
Ajax blijft dankzij de overtuigende overwinning koploper in de Eredivisie, met zeven punten voorsprong op eerste achtervolger FC Twente. De Amsterdammers kunnen hierdoor rustig achterover leunen als concurrenten Twente en Feyenoord elkaar zondagmiddag (16.30 uur) treffen in Enschede. AZ blijft op de zevende positie staan. De Alkmaarders verspeelden al voor de achtste keer dit seizoen punten na een midweekse Europese verplichting (G2, V6).