Ajax overleeft chaotisch duel in Bodø en gaat door in Conference League

Ajax meldt zich volgende maand na een bewogen bezoek aan Bodø/Glimt in de achtste finale van de Conference League. In de verlenging zorgde uitgerekend Kenneth Taylor, afgelopen zondag tegen NEC (opnieuw) uitgefloten door de eigen aanhang, voor de beslissing.

FK Bodø/Glimt
nv
1 - 2
Ajax
Ajax

De vuurdoop van Ajax in de Conference League mondde vorige week uit in een teleurstelling. Bodø/Glimt leek voor een stunt te gaan zorgen in de Johan Cruijff Arena, maar Branco van den Boomen en Steven Berghuis bezorgden de Amsterdammers diep in blessuretijd een niet meer verwachte uitgangspositie. Die moest boven de poolcirkel worden verzilverd.

Jordan Henderson moest op de wedstrijddag geblesseerd afhaken. Zonder de 33-jarige middenvelder ontbrak de structuur bij Ajax. Dat speelde Bodø/Glimt in de kaart, want de Noren kregen in de openingsfase twee enorme kansen. De bezoekers hadden het aan Diant Ramaj te danken dat de schade beperkt bleef, want de Duitse doelman verijdelde pogingen van Hakon Evjen en Ulrik Saltnes.

Berghuis bezorgt Ajax voorsprong
Aan de andere kant was het meteen raak. Dat was te danken aan een Steven Berghuis, die tien minuten voor rust profiteerde van een voorzet van Brian Brobbey. Dat was een van de laatste daden van de aanvalsleider van Ajax. Op slag van rust moest Brobbey zich met een nog onbekende blessure laten vervangen door Chuba Akpom.

John van 't Schip had halverwege de ruimte om zijn spelers op te peppen en te instrueren, maar moest zijn tactische plannen niet veel later overboord gooien. Dat was te wijten aan een onhandige actie van Josip Sutalo, die de doorgebroken Evjen op de hak liep en na een ingreep van de VAR met een rode kaart van het veld moest.

Bodø/Glimt zette het ondertal van Ajax met de rug tegen de muur. De Noren dachten aan een penalty na een handsbal van Borna Sosa, maar de VAR constateerde dat daar een overtreding op Ramaj aan vooraf was gegaan. De Noorse storm ging niet liggen. Integendeel. Patrick Berg en Jens Petter Hauge waren heel dicht bij de gelijkmaker, maar beide spelers zagen hun schot op de lat belanden.

Tien tegen tien
Op het moment dat de situatie bijna niet meer houdbaar leek, kreeg Ajax hulp uit onverwachte hoek. Albert Grønbaek, die vorige week nog twee doelpunten maakte in Amsterdam, pakte in korte tijd twee keer geel en moest net als Sutalo van het veld. Dat kwam Ajax goed uit. Anton Gaaei kreeg de kans om het duel een kwartier voor tijd te beslissen, maar het schot van de invaller ging voorlangs.

Dat kwam de Amsterdammers duur te staan, want zeven minuten voor tijd zorgde Berg voor de verdiende gelijkmaker. De 26-jarige middenvelder haalde uit en zag zijn inzet via de binnenkant van de paal binnenvallen. Het leek nog erger te worden, maar ook Oscar Kapskarmo stuitte op Ramaj. In de verlenging bleef Bodø/Glimt het meeste gevaar stichten.

Nino Zugelj had de 2-1 op zijn schoen. De invaller passeerde de uitblinkende Ramaj, kon de bal in een leeg doel schuiven, maar schoot wild naast. Aan de andere kant was er een enorme mogelijkheid voor Akpom. De vervanger van Brobbey werd diep gestuurd door invaller Julian Rijkhoff, maar stuitte op Kjetil Haug. De Noorse doelman moest amper een minuut later alsnog zwichten.

Taylor neemt revanche
Dat was te danken aan Taylor, die het na een afgeslagen corner probeerde en zijn poging via de vuisten van Haug in de verre hoek zag vallen. Met het winnende doelpunt nam de 21-jarige invaller sportieve revanche. Dat niet alleen, want door zijn treffer verdwijnt het balletje met Ajax vrijdag in de koker voor de loting van de achtste finales van de Conference League. Dit zijn de mogelijke tegenstanders.