Ajax ontsnapt in blessuretijd aan puntenverlies bij ADO

ADO Den Haag hield lang stand tegen Ajax, maar diep in blessuretijd pakten de Amsterdammers alsnog de winst. Een schot van Toby Alderweireld was Ricky van den Bergh te machtig (0-1).

In Den Haag kregen beide ploegen weinig kansen in de openingsfase. Karim Soltani probeerde het van grote afstand en Siem de Jong was twee keer dreigend, maar grote mogelijkheden waren dat niet. Timothy Derijck was wel heel dicht bij de 1-0, maar maaide alleen voor Maarten Stekelenburg volledig over de bal heen. De grootste kans van de eerste helft was op slag van rust voor Karim Soltani, die bij de tweede paal een voorzet van Jens Toornstra kon binnenlopen maar de bal volledig miste.

Ook in de tweede helft lukte het Ajax niet om het initiatief over te nemen. ADO was ook na rust de bovenliggende partij, maar geen van beide ploegen kreeg grote kansen. Ajax-trainer Martin Jol probeerde het door Vurnon Anita en Marko Pantelic te vervangen door Christian Eriksen en Dennis Rommedahl, waardoor de bezoekers wel iets gevaarlijker werden. Toch was een invaller aan ADO-kant nog gevaarlijker. Lex Immers schoot in de 67ste minuut echter hard tegen Stekelenburg aan.

In de 71ste minuut kreeg De Jong de grootste kans van Ajax, maar de middenvelder zag invaller Barry Ditewig redding brengen. De rebound was tot tweemaal toe niet besteed aan Luis Suarez, die geen beste wedstrijd speelde. In de 75ste minuut kreeg De Zeeuw een grote kans op de 0-1, maar schoot hoog over. Maar na een incident wat daarop volgde werd Ditewig van het veld gestuurd, vanwege een slaande beweging richting De Zeeuw. Van den Bergh werd het laatste kwartier doelman.

Van den Bergh hield lang zijn doel schoon, maar had dan ook niet veel te doen. Urby Emanuelson probeerde het twee keer van afstand en de gelegenheidsdoelman zag een kopbal van Alderweireld van de lijn gehaald worden door Toornstra. In de derde minuut van de blessuretijd moest hij toch de bal uit het net halen. Een afgeslagen hoekschop kwam voor de voeten van Alderweireld terecht, die de bal in de kruising joeg. Ook Suarez en Eriksen kregen nog goede kansen, maar Van den Bergh redde knap.

Door de overwinning blijft Ajax in het spoor van FC Twente, dat vier punten voor staat met nog vier wedstrijden voor de boeg. ADO staat zestiende, met 24 punten uit dertig wedstrijden.