Ajax maakt met soevereine bekerzege op Willem II einde aan prijzendroogte

Reacties

Ajax heeft na ruim 1.800 dagen weer een prijs gepakt. Zondagavond werd Willem II in een relatief eentonige finale van de TOTO KNVB-beker verslagen.

Ajax maakt met soevereine bekerzege op Willem II einde aan prijzendroogte
Willem II
Willem II
0 - 4
Ajax
Ajax

In april 2014 kroonde Ajax zich kampioen van Nederland, sindsdien slaagden de Amsterdammers er niet in om de prijzenkast nog meer te vullen. Tot aan deze zondagavond in De Kuip. De bekerwinst is voor Ajax de start van de belangrijkste fase van het seizoen, waarin eindwinst in de Eredivisie en Champions League op het spel staat.

Zowel Ajax als Willem II trad in een verrassende opstelling aan in Rotterdam. Adrie Koster liet bijvoorbeeld Daniel Crowley op de bank en startte in een formatie met vier verdedigers, vier middenvelders en twee spitsen: Alexander Isak en Vangelis Pavlidis. Ajax hield het op de vaste 4-3-3-formatie, maar de invulling was behoorlijk anders dan normaal.

Rasmus Kristensen begon als rechtsback en Noussair Mazraoui schoof daardoor op naar het middenveld. Zijn basisplaats ging ten koste van Lasse Schöne. Ook Joël Veltman, de laatste weken basisklant, begon op de bank. Dat gold ook voor David Neres. Ajax-trainer Erik ten Hag koos immers voor een variant met Klaas Jan Huntelaar als spits, waardoor Dusan Tadic en Hakim Ziyech als flankspelers fungeerden.

De strijd tussen Willem II en Ajax was er bekertechnisch gezien één tussen David en Goliath. Ajax speelde zijn 25ste bekerfinale (18 keer winst), Willem II stond zondag voor de vierde maal in de eindstrijd, twee keer werd de beker gewonnen.

In minuut 34 werd er massaal geklapt in De Kuip

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het was ook Ajax dat de eerste grote kans in de finale kreeg. Frenkie de Jong onderschepte en gaf de bal leep mee aan Donny van de Beek, die vond op zijn beurt Huntelaar voor het doel. De spits van Ajax tikte echter voorlangs. Na dat moment kwam Willem II wat meer aan bod, maar Matthijs de Ligt blokte een schot van Isak en Fernando Lewis vond geen teamgenoot met een gevaarlijke voorzet.

Ajax pakte zonder gevaarlijk te worden het initiatief terug, vijf minuten voor rust sloeg de club genadeloos toe. De organisatie van Willem II stond even verkeerd en de Amsterdammers waren tot tweemaal toe onverbiddelijk. Eerst kopte Daley Blind de bal slim binnen na een voorzet van Tadic, enkele minuten later was Huntelaar trefzeker na een pass van Ziyech. Voor de ervaren spits was het alweer zijn derde bekerfinale waarin hij trefzeker was, alleen Johan Cruijff maakte in meer finales een goal.

Zo werd de spanning in de bekerfinale nog voor rust weggenomen door Ajax, maar Willem II deed er alles aan om snel weer in de wedstrijd te komen. Kort na rust werd een schot van Pavlidis geblokt en na de corner die volgde schoot Isak in kansrijke positie over. Het bleken echter korte oplevingen in een tweede helft die vooral gedomineerd werd door Ajax.

Rond het uur lag de wedstrijd even stil nadat er een rookbom op het veld werd gegooid. De wedstrijd kon echter snel hervat worden.
Rond het uur lag de wedstrijd even stil nadat er een rookbom op het veld werd gegooid. De wedstrijd kon echter snel hervat worden.

Om toch nog iets te forceren bracht Willem II-trainer Koster na een uur alsnog Crowley, ook Marios Vrousai kwam in het veld. Bij Ajax had op dat moment Ziyech al plaatsgemaakt voor Neres. Eerstgenoemde had toen al een grote kans om zeep geholpen. Ziyech was eerder bij de bal dan de uitgekomen Timon Wellenreuther, maar dat moment werd niet afgestraft.

Door de marge van twee bleef Willem II een beetje geloof houden in een resultaat, maar Ajax boorde dat geloof twintig minuten voor tijd de grond in. Huntelaar werd vrijgespeeld door Van de Beek en de 35-jarige spits maakte zijn tweede goal van deze finale. Voor Ten Hag het signaal om Tadic naar de kant te halen. De belangrijke speler van Ajax krijgt rust, de koploper van de Eredivisie staat immers woensdag alweer tegenover Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League.

Ook met Zakaria Labyad voor Tadic bleef Ajax sterker dan Willem II. Dat uitte zich een kwartier voor tijd in de 0-4. Mazraoui behield het overzicht en speelde af op Kristensen, die de bal in één keer in de linkerhoek plaatste. Voor de Deense back was het zijn eerste goal in de hoofdmacht van Ajax. Na een publiekswissel voor De Jong, die lang in de jeugdopleiding van Willem II speelde en onder applaus van het hele stadion naar de kant ging, gebeurde er weinig meer in De Kuip.

Voor Ajax is het de negentiende keer dat de KNVB-beker gewonnen wordt. Daarmee wordt het gat met nummer twee Feyenoord (dertien prijzen) groter. Voor de Amsterdammers is het seizoen echter allesbehalve klaar. Woensdag staat de thuiswedstrijd tegen Tottenham op het programma, in de halve finale van de Champions League verdedigt Ajax een 1-0 voorsprong. In de Eredivisie wordt er nog gespeeld tegen FC Utrecht (12 mei) en De Graafschap (15 mei). Ajax en PSV staan in de competitie beide op tachtig punten, het doelsaldo van de Amsterdammers is echter beter.

De bekerwinst van Ajax zorgt niet alleen voor gejuich in De Kuip, ook in de rest van Rotterdam kan de vlag uit. Feyenoord krijgt als nummer drie van de Eredivisie namelijk een beter ticket voor Europees voetbal. Zij mogen de tweede voorronde overslaan en stromen in tijdens de derde voorronde. De nummer vier van de Eredivisie is nu ook rechtstreeks geplaatst voor Europees voetbal (tweede voorronde Europa League), de nummers vijf tot en met acht gaan de play-offs in.

'Je merkt aan alles dat de beker een hoofdprijs is voor Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.