Ajax maakt het zichzelf onnodig moeilijk tegen gehavend Twente

Ajax heeft zondagmiddag met moeite afgerekend met FC Twente: 2-1. Door de winstpartij is het verschil met koploper PSV weer teruggebracht tot zeven punten.

Twente kwam met een boel personele problemen naar de hoofdstad. Cristián Cuevas was geschorst, Oussama Assaidi, Stefan Thesker, Mounir El Hamdaoui en Fredrik Jensen waren ook niet inzetbaar voor de Tukkers. Ook trainer Gertjan Verbeek was niet terug te vinden op de bank, hij zat een schorsing uit. Bij de thuisclub volgde er juist goed nieuws, aangezien Matthijs de Ligt terugkeerde in het hart van de verdediging, nadat hij het duel met Roda JC Kerkrade (2-4 winst) miste wegens een schorsing.

Wedstrijden tussen Ajax en Twente zorgden eerder dit seizoen al voor veel spektakel. Zo eindigde het heenduel in speelronde veertien in een 3-3 gelijkspel. Ook in de strijd om de KNVB-beker werden de fans lang in spanning gehouden. In de achtste finale van het KNVB-bekertoernooi schakelde de formatie uit Enschede Ajax uit na strafschoppen.

Ook de 52ste ontmoeting tussen Ajax en Twente in Amsterdam begon spectaculair. Binnen tien minuten had het zomaar 3-0 kunnen staan. Het was echter alleen Justin Kluivert die succesvol de trekker overhaalde. Na een counter uit het boekje rondde hij op aangeven van Donny van de Beek in de derde minuut af. Diezelfde Van de Beek kreeg twee levensgrote kansen om de score vroeg uit te breiden, maar faalde in de afronding.

Justin Kluivert na de 1-0.

Twente leek rijp voor de slacht, maar werd in de wedstrijd geholpen door een Ajax dat meer toeliet. Kleine kansjes ontstonden voor beide ploegen, Klaas-Jan Huntelaar kreeg de beste mogelijkheid op 2-0. De spits kreeg de bal echter niet langs de vroeg uit zijn doel gekomen Joël Drommel.

Loden wissel
Ajax raakte in de tweede helft de controle over de wedstrijd kwijt en uitgerekend na een wissel ging het fout. Trainer Erik ten Hag husselde zijn elftal door Rasmus Kristensen te brengen voor David Neres. Hakim Ziyech ging hierdoor als rechtsbuiten spelen, Frenkie de Jong schoof naar het middenveld en aanvoerder Joël Veltman kwam op zijn vertrouwde plek in het centrum te spelen.

Uitgerekend Veltman leidde de gelijkmaker van Twente in. De mandekker verloor een luchtduel met Tom Boere, die vervolgens af kon leggen op Adnane Tighadouini: 1-1. Lang kon Twente echter niet genieten van de goal. Enkele minuten na de gelijkmaker ging Ziyech op de rand van de zestien naar de grond en scheidsrechter Serdar Gözübüyük wees gedecideerd naar de stip. Lasse Schöne schoot vanaf elf meter raak in de linkerhoek en zette Ajax zodoende weer op voorsprong.

Door de tussenstand bleef het spannend in Amsterdam, maar ondanks dreigende situaties werd er aan beide kanten niet meer gescoord. Hierdoor verkleint Ajax het gat met PSV weer naar zeven punten. De Eindhovenaren wonnen eerder in de speelronde op bezoek bij Sparta Rotterdam: 1-2. Twente blijft in de degradatiezone bivakkeren en ziet Roda JC zelfs een puntje uitlopen.