Ajax lijkt geen genoegen te nemen met doelpunten alleen

Reacties

Ajax heeft zich officieel gemeld voor FC Utrecht-spits Sébastien Haller. Maar wat heeft de Fransman wat huidig clubtopscorer Arek Milik niet heeft?

Ajax lijkt geen genoegen te nemen met doelpunten alleen

Milik en Haller zijn praktisch even oud - de Franse jeugdinternational wordt een paar maanden later 22 - en maakten dit seizoen allebei zestien treffers in de Eredivisie. Toch zijn de verschillen tussen de twee spitsen enorm, blijkt als de statistieken van Opta erbij worden gepakt. Ajax zal natuurlijk heus niet over een nacht ijs gaan als het een door FC Utrecht gewenste transfersom van rond de tien miljoen euro moet aftikken.

Wie Haller zegt, denkt waarschijnlijk als eerste aan die uiterste koele penaltykiller. De Fransman mocht sinds zijn komst van AJ Auxerre immers al tien keer aanleggen in de Eredivisie en tien keer was het ook raak. In de huidige jaargang liet hij zes keer de keeper van de tegenstander kansloos. En vaak volstrekt kansloos ook. Weinig spelers zullen elfmetertrappen zo rustig en overtuigend verzilveren als Haller. Milik in elk geval niet. Hij schoot in december nog hoog over vanaf de stip tegen SC Heerenveen.

De cijfers van Milik en Haller
Arek Milik Sébastien Haller
Doelpunten 16 16
Basisplaatsen 22 27
Minuut per doelpunt 122 144
Assists 7 4
Sleutelpasses 17 22
Arek Milik was met zes goals in de afgelopen EK-kwalificatiecampagne goud waard voor Polen.
Arek Milik was met zes goals in de afgelopen EK-kwalificatiecampagne goud waard voor Polen.

De harde cijfers van Milik en Haller zijn vergelijkbaar, al heeft de Ajax-spits door zijn productiviteit van de laatste weken een hoger rendement dan zijn collega. Door zeven goals van de Pool in de laatste vijf duels delen de twee schutters de derde plaats in de Eredivisie (overigens ook met Dirk Kuijt), maar Milik had gemiddeld veel minder minuten nodig om aan een doelpunt te komen. Ook gaf hij in vijf basisoptredens minder zelfs meer assists dan de Fransman.

Milik wordt vaak verweten dat hij niet scoort tegen de toppers, al maakte hij ook aan die twijfels met een treffer tegen PSV (de 0-1) afgelopen zondag even een eind. Haller scoort beter tegen ploegen uit het linkerrijtje en leidt op dat gebied met zeven tegen vijf. Als strafschoppen echter worden weggestreept, doen beiden het precies even goed met vijf treffers. Of even slecht, net hoe je het bekijkt.

De doelpunten van Milik en Haller
Arek Milik Sébastien Haller
Strafschoppen 0 6
Vrije trappen 1 0
Uit spelhervattingen 3 5
Uit open spel 12 5
Binnen de zestien 13 16
Buiten de zestien 3 0
Kopdoelpunten 6 4
Sébastien Haller maakte buiten zijn competitiegoals ook nog vijf doelpunten in het bekertoernooi, waaronder een treffer in de gewonnen kwartfinale tegen PSV (1-3).
Sébastien Haller maakte buiten zijn competitiegoals ook nog vijf doelpunten in het bekertoernooi, waaronder een treffer in de gewonnen kwartfinale tegen PSV (1-3).

Sowieso blijft er opvallend weinig over als de doelpunten van Haller uit strafschoppen en spelhervattingen worden weggestreept. Vijf goals uit open spel in 27 wedstrijden is voor een spits erg weinig, zeker tegenover de twaalf van Milik. De Pool maakte er bovendien drie van buiten het strafschopgebied, waarvan één uit een directe vrije trap. Alleen bij corners, vrije trappen en ingooien wint de fysiek iets sterkere Haller het van zijn Poolse collega.

Toch wint de voetballer Haller het weer met vlag en wimpel van de Pool. De Fransman gaat bijna twee keer zoveel duels aan en beschikt gezien de cijfers zowel over de grond als in de lucht over behoorlijk meer duelkracht. Ook de dribbels van de Fransman, ten opzichte van Milik veel bedrijviger in het veld, zijn stukken beter. En bovendien springen zijn uitverdedigende acties in het oog en is hij vaker aan de bal (1219 om 886 balcontacten dit seizoen).

De voetballers Milik en Haller
Arek Milik Sébastien Haller
Duels (gewonnen) 252 (31%) 446 (54%)
Luchtduels (gewonnen) 106 (32%) 244 (62%)
Dribbels (succesvol) 31 (32%) 60 (42%)
Tackles (gewonnen) 7 (100%) 18 (78%)
Uitverdedigende acties 5 28

Toch weet Milik uit zijn lagere aantal passes een hoger rendement te halen. Zijn passnauwkeurigheid ligt zeker binnen dertig meter voor het vijandelijke doel flink hoger dan dat van Haller (65 om 50 procent), waarmee des te meer blijkt dat Milik een stuk doelgerichter te werk gaat. Al speelt Ajax natuurlijk veel meer op de helft van de tegenstander, waardoor hij in voetballend opzicht beter wordt ondersteund door zijn ploeggenoten.

Ondanks de verschillen in speelstijl van Ajax en FC Utrecht, ondernamen Milik en Haller dit seizoen praktisch even vaak een doelpoging (35 om 36) met praktisch dezelfde precisie (55 om 54 procent op doel). Milik heeft het voordeel dat hij zowel met Polen (22 A-interlands) als Ajax (Champions League en Europa League) veel meer ervaring heeft op internationaal niveau.

Als schutter heeft Milik dus een streepje voor, maar als meevoetballende spits wint Haller het duidelijk. Mocht Ajax daadwerkelijk overgaan tot het aantrekken van Haller, dan kiezen de Amsterdammers er in elk geval voor om de spitspositie komend seizoen met een heel ander type in te vullen. De sierlijke Haller, met onlangs zijn bicycle kick tegen ADO Den Haag als hoogtepunt, heeft ten opzichte van Milik nog een flinke inhaalslag te gaan en moet zich nog maar zien te bewijzen op een hoger niveau. Dan is tien miljoen ineens best een duur gokje.

Bron: Opta Sports

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.