Ajax komt terug in Klassieker en laat Feyenoord niet verder uitlopen

Voor het eerst sinds 2016 is De Klassieker in een gelijkspel geëindigd. Feyenoord en Ajax stonden zondag tegenover elkaar in De Kuip, maar het beladen duel leverde geen winnaar op. Het betekent dat Feyenoord zijn voorsprong van vijf punten op Ajax behoudt, maar dat de andere concurrentie profiteert.

Feyenoord
Feyenoord
1 - 1
Ajax
Ajax

Feyenoord-trainer Arne Slot verraste niet in zijn basisopstelling, die ongewijzigd was ten opzichte van de vorige twee duels. Zijn collega aan de andere kant had wel een puzzel te leggen. Alfred Schreuder moest niet alleen de geschorste Devyne Rensch vervangen, hij zag ook diverse sterkhouders fitter worden in de afgelopen week. Steven Berghuis kreeg meteen een basisplaats en ook Mohammed Kudus keerde terug. Achterin kwam Edson Álvarez naast Jurriën Timber te staan.

Na een klein oponthoud vanwege rookontwikkeling floot scheidsrechter Serdar Gözübüyük voor de start van de 193ste officiële editie van De Klassieker, die een rustig begin kende. Feyenoord was de dominante partij in de openingsfase en dat leverde na een kwartier het eerste grote gevaar op. Het was Jurriën Timber die de hoofdpersoon was bij de eerste Feyenoord-kans: hij werkte de bal na een corner bijna in eigen doel, maar keeper Gerónimo Rulli bracht redding.

Feyenoord-aanvoerder Orkun Kökçü komt kijken bij Jurrien Timbër.

Het eerste vlammetje in de pan ontstond enkele minuten later na een duel tussen Timber en Alireza Jahanbakhsh. Eerstgenoemde maakte een overtreding op de Iraniër, waarna de twee met de hoofden tegen elkaar stonden. Gözübüyük deelde aan beide kemphanen geel uit. Na dat moment kreeg Ajax kansen via Kudus en Timber, maar aan de andere kant van het veld werd de wedstrijd op prachtige wijze opengebroken.

Uitgerekend Berghuis leed balverlies, waarna Igor Paixão via Quilindschy Hartman aan de bal kwam. De Braziliaan had een beetje ruimte en schoot vanaf 25 meter raak in de rechterhoek (zie video onder). Zo wist Ajax dat het na de rust uit een ander vaatje moest tappen en Schreuder bracht daarom Steven Bergwijn voor de onzichtbare Francisco Conceição. Met aanvoerder Dusan Tadic op rechts ging de uitclub op zoek naar de gelijkmaker, maar via ex-Ajacied Danilo (schot naast) was de eerste kans in het tweede bedrijf voor Feyenoord.

Tekst gaat verder onder video

Twintig minuten voor tijd werd De Kuip voor het eerst even stil. Kudus had enkele minuten daarvoor een grote kans laten liggen, maar de 1-1 viel alsnog. Bergwijn probeerde het met een halve omhaal richting het doel en bediende daarmee Davy Klaassen. De middenvelder kopte in bij de tweede paal en zorgde ervoor dat Mats Wieffer niets anders kon dan een eigen doelpunt maken. Het was al de vierde keer in de laatste zes Klassiekers dat Feyenoord een eigen doelpunt maakte. Marcos Senesi (tweemaal) en Ridgeciano Haps waren daar in het verleden verantwoordelijk voor.

Direct na de gelijkmaker bracht Ajax met Brian Brobbey een spits in, voor Berghuis. Bij Feyenoord vormden Javairô Dilrosun (voor doelpuntenmaker Paixão) en Santiago Giménez (voor Danilo) de eerste nieuwelingen. Daarna maakte Quinten Timber zijn rentree na een voetbalblessure, wat betekende dat hij weer eens tegenover zijn broer kwam te staan.

In de tien minuten dat de Timber-broers samen op het veld stonden ging het spel op en neer en viel er één grote kans te noteren. Giménez had in de omschakeling veel vrijheid om te schieten, maar maakte het doelman Rulli niet heel moeilijk met zijn inzet.

Door het gelijkspel houdt Feyenoord de vijf punten voorsprong op Ajax, maar FC Twente en PSV profiteren van het puntenverlies van de koploper. Naaste belager AZ kan zondag bij winst op Fortuna Sittard op twee punten komen van Feyenoord. Ajax heeft nu zes officiële duels op rij niet geworden, wat een unicum is deze eeuw.