Ajax komt dramatische start te boven dankzij hattrickheld Lang

Ajax is ook na vijftien wedstrijden ongeslagen in de Eredivisie. Voor die status had de club wel een comeback nodig tegen FC Twente, want in Enschede werd Ajax bijna verrast. Voor Noa Lang werd het een heel speciale wedstrijd.

FC Twente
FC Twente
2 - 5
Ajax
Ajax

Na een dominante start van Ajax kantelde de wedstrijd in een tijdsbestek van vier minuten volledig. Keito Nakamura klopte Andre Onana in de vijftiende minuut met een schitterend schot in de rechterkruising, vier minuten later werd het pas echt schrikken voor Ajax na de 2-0 van Aitor Cantalapiedra. De flankspeler kreeg erg veel ruimte en schoof binnen in de verre hoek.

Het was de eerste keer dit seizoen dat Ajax op een 2-0 achterstand kwam, de laatste keer dat de Amsterdammers nog wonnen na zo'n achterstand was in januari 2007. FC Groningen was toen via onder anderen Luis Suárez op een 2-0 voorsprong gekomen, maar via goals van Jaap Stam, John Heitinga en Leonardo werd er alsnog gewonnen.

Tot overmaat van ramp verloor Ajax tegen FC Twente ook nog eens topscorer Quincy Promes, die in de 26ste minuut afhaakte met een enkelblessure. Hij werd vervangen door Klaas Jan Huntelaar, die er tijdens de wedstrijd tegen FC Groningen in 2007 ook al bij was.

De nieuwe comeback werd echter ingeleid door een basisdebutant. Lang startte voor het eerst in een Eredivisie-duel, hij verving net als tegen Lille de geblesseerde Zakaria Labyad. Hakim Ziyech startte overigens wel gewoon, de smaakmaker van Ajax hield aan het duel in Noord-Frankrijk een pijnlijke arm over.

Op aangeven van Ziyech schoot Lang nog voor rust de aansluitingstreffer binnen. Ondanks slordig spel en het weggeven van kansen aan FC Twente volgde ook de gelijkmaker voor Ajax. Wederom was Lang succesvol, een voorzet van Donny van de Beek eindigde in zijn voeten, waarna hij vijf minuten na rust geheel vrijstaand de 2-2 maakte.

1959
Voor Lang werd de middag in het laatste half uur van de wedstrijd nóg mooier. Eerst zag hij hoe Huntelaar Ajax voor het eerst op voorsprong zette met een snoeiharde pegel, twintig minuten voor tijd maakte Lang zijn derde tijdens zijn basisdebuut. Er ging een boel mis in de FC Twente-defensie en daar profiteerde de jongeling van. Calvin Verdonk speelde de bal slecht terug op keeper Joël Drommel, die de bal vervolgens op de rug van Xandro Schenk kopte. Zodoende kon Lang zonder enige weerstand zijn (valse) hattrick completeren. Hij was daarmee de eerste Ajacied die dat lukte tijdens zijn basisdebuut in de Eredivisie sinds Henk Groot in 1959. Het slotakkoord na die hattrick van Lang - die acht minuten voor tijd naar de kant was gegaan - was voor Huntelaar, die in de laatste seconden nog de 2-5 maakte.

Door de overwinning houdt Ajax de voorsprong van zes punten op nummer twee AZ in ieder geval in stand. De ploeg uit Alkmaar komt zondag nog in actie tegen VVV-Venlo. Ajax speelt komende vrijdag alweer de volgende competitiewedstrijd, thuis tegen Willem II. De dinsdag daarna kan Ajax in de thuiswedstrijd tegen Valencia overwintering in de Champions League veiligstellen.