Ajax heeft geen kind aan ADO en neemt verder afstand

Ajax heeft zondag in een zeer eenvoudige wedstrijd tegen ADO Den Haag verder afstand genomen van de achtervolgers in de Eredivisie. De ploeg van trainer Erik ten Hag won met ruime cijfers, met een hoofdrol voor onder anderen Devyne Rensch.

Ajax
Ajax
5 - 0
ADO Den Haag

Niet alleen kwam AZ zondagmiddag op gelijke hoogte met PSV na de gewonnen topper tegen de Eindhovenaren (2-0). Ajax kreeg zo de kans om later op de dag verder afstand te nemen als koploper. De Amsterdammers konden voor een voorsprong van elf punten zorgen door te winnen van ADO, de geplaagde nummer zeventien van de Eredivisie. De bezoekers leken vooraf al kansloos en dat bleek in de wedstrijd ook zo te zijn.

Ongeveer om de tien minuten sloeg Ajax toe in de eerste helft tegen ADO. Het begon bij Rensch. Dusan Tadic gaf voor op David Neres, die zonder het te weten de bal met zijn hak klaarlegde voor de mee opgekomen verdediger. Rensch schoot vervolgens raak in de linkerhoek voor de eerste Eredivisie-goal uit zijn carrière. Zijn eerste assist volgde tien minuten daarna. Ajax combineerde er lustig op los en Rensch bediende Brian Brobbey, die met een snoeihard schot voor 2-0 zorgde. Brobbey was de vervanger van Sébastien Haller, die net als Jurriën Timber vanwege een positieve coronatest ontbrak.

Naast het tweetal waren ook Antony en Noussair Mazraoui er 'om medische redenen' niet bij, maar Ajax kon het zonder hen af tegen ADO. Sterker nog, het ging de Amsterdammers wel erg makkelijk af tegen de dan bijna-hekkensluiter van de Eredivisie. Na een half uur was het weer raak. Tadic gaf de bal opnieuw voor na een afgeslagen corner. Lisandro Martínez kopte terug en ADO-keeper Martin Fraisl had nog een antwoord op een inzet van Davy Klaassen. In een rommelige situatie was hij daarna kansloos op de rebound van Edson Álvarez.

Na twee keer bij de voorbereiding op een goal betrokken te zijn geweest, tekende Tadic vlak voor rust zelf voor de vierde Ajax-treffer. Rensch dribbelde richting het zestienmetergebied en passte richting Brobbey. De spits liet de bal lopen voor Tadic, die met een schot in de verre hoek voor 4-0 zorgde. Het was zijn laatste wapenfeit, want in de rust haalde Ten Hag de aanvaller naar de kant voor Oussama Idrissi.

De trainer van Ajax wisselde er ook in de tweede helft op los. Klaassen kopte op aangeven van Neres de 5-0 binnen en ging er vervolgens samen met Álvarez en Brobbey af. Lassina Traoré, Zakaria Labyad en Perr Schuurs kregen hun minuten. ADO werd een grotere nederlaag bespaard, al kregen onder anderen Idrissi en Labyad nog een kans op 6-0. De teller stokte bij vijf, waardoor Ajax nu een voorsprong van elf punten heeft op PSV en AZ en ook nog een wedstrijd tegoed heeft.