Ajax en Schöne komen met de schrik vrij tegen Utrecht

Reacties

Ajax is op bezoek bij FC Utrecht ontsnapt aan duur puntenverlies in de titelstrijd. Een gemiste penalty van Lasse Schöne leek de nummer twee van de Eredivisie te gaan opbreken, maar de Deen werd door een fraaie treffer uiteindelijk de held van de middag: 0-1.

Ajax en Schöne komen met de schrik vrij tegen Utrecht

Utrecht maakte het Ajax als vanouds lastig. De ploeg van trainer Erik ten Hag, in de Eredivisie al tien wedstrijden ongeslagen, beperkte zich het eerste half uur tot verdedigen maar kreeg wel de beste kans van de eerste helft. Na een snelle uitbraak raakte de bij Daley Sinkgraven weglopende Richairo Zivkovic de lat uit een voorzet van Nacer Barazite.

Dat de Ajax-huurling na dertig minuten tegenhouden zo dicht bij de openingstreffer was, sterkte Utrecht in het vertrouwen dat er iets te halen viel tegen de ploeg van trainer Peter Bosz. Ajax leek juist even van de kook, omdat Davy Klaasssen en André Onana met geklungel achterin indirect schietkansen boden aan Barazite en Sébastien Haller. Zij schoten in kansrijke positie echter over.

Aanvankelijk had Ajax de wedstrijd nog onder controle. Anwar El Ghazi was op de rechterflank Robin van der Meer regelmatig te vlug af en kreeg uit een goede pass van Lasse Schöne ook de eerste kans. Net als bij twee schoten van afstand van Hakim Ziyech vloog de bal over. Toen Ziyech het vlak voor rust nogmaals probeerde, belandde de bal door gegrabbel van David Jensen op de lat.

Richairo Zivkovic was na een half uur dicht bij de openingstreffer, maar de Ajax-huurling raakte de lat.
Richairo Zivkovic was na een half uur dicht bij de openingstreffer, maar de Ajax-huurling raakte de lat.

Ook na rust vond Ajax maar mondjesmaat gaatjes in de defensie van Utrecht, dat na de stormloop in het laatste kwartier van de eerste helft weer een afwachtende houding aannam. Vooral Amin Younes zocht met zijn acties naar een opening. Dat leverde na een uur een buitenkans op toen Barazite de bal op zijn hand kreeg. Björn Kuipers wees naar de stip, maar Schöne faalde hopeloos. De Deen schoot over.

Acht minuten voor tijd maakte Schöne die misser op fraaie wijze goed toen de bal op de rand van de zestien voor zijn voeten viel na een afgeslagen corner. Met een schot in de kruising brak de dertigjarige middenvelder toch nog de ban. Vlak daarvoor was Ajax bij een zeldzame uitbraak van Utrecht nog ontsnapt aan een achterstand toen invaller Giovanni Troupée, de vervanger van de geblesseerde Ramon Leeuwin, te hoog mikte.

Daarmee brengt Ajax de uitwedstrijd tegen Utrecht voor het eerst sinds 2008/09 weer tot een goed einde. De tweede overwinning op rij betekent dat de Amsterdammers het gat met koploper Feyenoord handhaven op vijf punten. Utrecht moet door de eerste nederlaag sinds 2 oktober (uit tegen Ajax) een pas op de plaats maken. De ploeg van Ten Hag staat zesde met vier punten minder dan AZ.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.