Ajax dicht bij overwintering in CL na remise bij Lyon

Ajax is dinsdagavond op bezoek bij Olympique Lyon overeind gebleven. De Amsterdamse ploeg, die zelfs enkele fraaie kansen op meer kreeg, behield de drie punten voorsprong op de Fransen door met 0-0 gelijk te spelen. Door die uitslag is het onderlinge resultaat tussen beide ploegen over twee duels gelijk, waardoor het doelsaldo bij een gelijke stand de doorslag moet geven.

Ajax dicht bij overwintering in CL na remise bij Lyon

Dat doelgemiddelde is flink in het voordeel van Ajax. De Amsterdammers beschikken over een positief saldo (6-3), terwijl de Fransen op -4 staan (2-6). Zodoende heeft Ajax op 7 december in eigen huis tegen Real aan een puntje voldoende voor overwintering in de Champions League. Bij verlies dient de schade beperkt te worden en moet er gehoopt worden dat Lyon geen ruime zege op het nog puntloze Dinamo Zagreb neerzet.

In Lyon viel in het eerste bedrijf weinig te genieten. Mede door de spanning die op het duel stond, kwamen beide ploegen niet tot grote mogelijkheden. Ajax, dat startte met Nicolás Lodeiro (foto onder) in de punt van de aanval, moest Lyon voor het eerst gevaarlijk laten worden. Lisandro López, na lang blessureleed weer terug, zag zijn schot uiteen spatten op de vuisten van Kenneth Vermeer. Voor rust deelden beide ploegen plaagstootjes uit, maar bleven grote kansen uit. Namens Ajax was Theo Janssen dicht bij met een harde schuiver.

Ajax putte vertrouwen uit het feit dat Vermeer nauwelijks echt op de proef werd gesteld en rook in een sterke fase vlak na rust aan een voorsprong. De grootste kans was voor het duo Christian Eriksen-Miralem Sulejmani. De twee Ajacieden konden met z'n tweeën af op Lyon-verdediger Cris. Het breedtepassje van de Deen bleek net iets te kort, waarna Sulejmani nog wel kon schieten maar zijn inzet op de benen van doelman Hugo Lloris zag belanden.

Vertonghen testte daarna ook de Franse doelman, maar ook op de inzet van de Belg had de sluitpost een antwoord. Sulejmani was even later opnieuw dicht bij succes, maar zijn van richting veranderde schot verdween maar net over de lat.

Bij Lyon nam de frustratie over het wedstrijdverloop meer en meer toe. De Fransen, die in de competitie ook een slechte serie achter de rug hebben, stichtten in de slotfase nog wel flink wat gevaar. In tegenstelling tot de laatste weken in de Eredivisie kweet Vermeer zich nu wel van zijn taak en hield hij onder anderen Michel Bastos van scoren af, waardoor er in Lyon met kunst- en vliegwerk werd besloten met 0-0 door Ajax. In de slotfase maakte bij Ajax Davy Klaassen (18) zijn debuut in de hoofdmacht. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's