Ajax blijft met veel moeite in race voor landstitel

Ajax is op 15 mei in eigen huis bij een zege in de onderlinge confrontatie met koploper FC Twente kampioen. De Amsterdammers wonnen het lastige en zeer enerverende uitduel met SC Heerenveen nipt: 1-2.

Ajax blijft met veel moeite in race voor landstitel

Trainer Frank de Boer begon in Friesland met Mounir El Hamdaoui op de reservebank. Siem de Jong mocht in de punt van de aanval beginnen, hetgeen ook de weg vrijmaakte voor een basisplaats voor Demy de Zeeuw.

In een zenuwachtige openingsfase kwam het eerste wapenfeit op naam van de Friezen, maar Kenneth Vermeer verijdelde de poging. Na negentien minuten faalde de Ajax-goalie wel. Mika Väyrynen verraste de sluitpost met een vernietigende uithaal. Vermeer kreeg nog wel zijn vuisten tegen de bal maar miste de kracht om een treffer te voorkomen: 1-0.

De openingstreffer bleek de aanleiding voor een tumultueus vervolg van het treffen. Ajax kwam direct na de aftrap langszij. Miralem Sulejmani dook op in het zestienmetergebied van de Friezen en verschalkte Kevin Stuhr-Ellegaard met een lob.

In het slot van het eerste bedrijf regende het kansen in het Abe Lenstra Stadion. Breuer kopte bij een levensgrote kans de bal over het doel van Vermeer, terwijl aan de andere kant Christian Eriksen en Sulejmani eveneens uitgelezen mogelijkheden onbenut lieten.

Direct na rust kwam Ajax op voorsprong. Siem de Jong stond met een schitterende steekbal aan de basis van de voorsprong voor de Amsterdammers. De gelegenheidsspits bracht Eriksen in stelling. De Deen schoof, via de voet van Stuhr-Ellegaard, binnen.

Ajax, dat het middenveld stevig in handen had, verzuimde in het vervolg weg te lopen bij de Friezen. Met name De Zeeuw en Lorenzo Ebecilio verzuimden de marge te vergroten. Zij gingen samen op de Heerenveen-goalie af maar verprutsten de mogelijkheid.

Doordat Vermeer zich knap herstelde van zijn eerdere blunder, bleef Ajax – dat verscheidene keren door het oog van de naald kroop – op de been. Jan Vertonghen moest nog reddend optreden op de lijn, terwijl even later de paal succes voor Heerenveen in de weg stond.

Omdat ook FC Twente won thuis tegen Willem II, blijft het verschil één punt in het voordeel van de Tukkers. Ajax kan op 15 mei met een zege de titel veroveren. Bij een gelijkspel of zege prolongeert Twente de titel. Een week eerder staat ook nog de bekerfinale tussen de twee ploegen op het programma, waardoor zowel Ajax als Twente nog uitzicht heeft op de dubbel. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's