Ajax 2 dwingt FC Utrecht tot uiterste

FC Utrecht liet zich foppen door Ajax 2. De ploeg van coach Frans Adelaar leek het ticket voor de Kuip in bezit te hebben, totdat invaller Nando Rafael de Utrechters wakker schudde uit de bekerdroom. Die droom werd net geen nachtmerrie, want Utrecht overleefde de strafschoppen.

Honderdtwintig minuten en veertien strafschoppen waren er nodig om de beslissing te forceren. Petri Pasanen was uiteindelijk de schlemiel, notabene de enige Ajacied die normaal gesproken deel uitmaakt van de A-selectie. Hij knalde de dertiende strafschop op de vuisten van Harald Wapenaar, waarna Jean-Paul de Jong vanaf elf meter FC Utrecht de finale in schoot.

Dat Utrecht strafschoppen nodig had, was na een uur onwaarschijnlijk. Na 62 minuten leek de ploeg de finaleplaats in bezit te hebben. Het elftal van coach Frans Adelaar had daar ook het meeste recht op, aangezien de ploeg simpelweg beter was. Ajax 2 kreeg wel enkele kansen, maar daar stond een grotere hoeveelheid mogelijkheden van de bezoekers tegenover. Vooral over de rechterflank trokken de Utrechters veelvuldig ten aanval.

Halverwege de eerste helft kwam Utrecht op voorsprong via Dirk Kuijt, die net iets eerder een kopbal van Robert Roest binnentikte, dan dat doelman Maarten Stekelenburg de bal kon pakken. In de 62ste minuut leek Igor Gluscevic het duel te hebben beslist, nadat hij een voorzet van de over rechts opgekomen Stefaan Tanghe, fraai achter zijn linkerstandbeen binnen tikte.

Een dubbele wissel van coach Jan Olde Riekerink zette het duel op zijn kop. Hij haalde Kwame Quansah en Ruud Kras naar de kant en bracht Jelle van Damme en Nando Rafael in. Die laatste zette met zijn eerste actie Ajax op 1-2. Een uitglijder van Patrick Zwaanswijk gaf hem de mogelijkheid binnen te schieten. En vijf minuten voor tijd kopte hij zeer fraai de gelijkmaker binnen na een mooie voorzet van José Valencia.

Dat Utrecht het op een verlenging liet aankomen had het aan zichzelf te wijten, want de ploeg kreeg voldoende kansen en liet Ajax 2 bovendien teveel ruimte. In die verlenging golfde het spel op en neer met grote kansen voor Rafael, Gluscevic en met name Kuijt. Maar zowel Stekelenburg als Wapenaar bleek lastig te passeren. Tot de strafschoppenreeks, waar alleen Pasanen de bal niet in het doel kreeg.