Aftellen naar WK 2018: waarom mascottes zo bepalend zijn

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over negentig dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: waarom mascottes zo bepalend zijn

De mijlpaal van negentig dagen voor de aftrap is een mooie aanleiding om aandacht te schenken aan Ciao. Voor velen is het poppetje met de kleuren van de Italiaanse vlag nog altijd de mooiste WK-mascotte, samen met Roger Milla een van de lichtpuntjes in het verder teleurstellende eindtoernooi van 1990. Sindsdien werden de mascottes steeds futuristischer, met als dieptepunt de drie niet definieerbare figuurtjes die het WK 2002 'aanprezen.' Mascottes spelen een niet te onderschatten rol bij het verhogen of verlagen van de WK-koorts. De sympathieke Footix maakte het WK 1998 al voor de helft geslaagd. 

Voor de komende eindronde is Zabivaka de mascotte. De wolf versloeg in oktober 2016 bij een verkiezing op overtuigende wijze de concurrentie. Zabivaka oogt net zo down to earth als Footix en zal in elk geval niet zoveel worden besproken als een van zijn voorgangers Goleo, die geen broekje aan had en als leeuw toch niet echt het symbool was van Duitsland.

Overigens is Zabivaka helemaal van deze tijd. Via een speciale Facebook-pagina geeft de wolf op gezette tijden en in vloeiend Engels updates over zijn leven als WK-mascotte.

Goleo (links) kreeg kritische recensies omdat hij geen broekje droeg.
Goleo (links) kreeg kritische recensies omdat hij geen broekje droeg.

De WK-mascottes tussen 1966 en 2014:

QUIZVRAAG: Bij welk WK werden voor het eerst twee mascottes ingezet?

ANTWOORD QUIZVRAAG 15 maart: Welke Mexicaanse keeper heeft samen met Lothar Matthäus en Gianluigi Buffon het record van meeste WK-deelnames (vijf) in handen? Antonio Carbajal

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.