Aftellen naar WK 2018: de eerste doelpuntenmaker werd stokoud

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 88 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de eerste doelpuntenmaker werd stokoud

Het WK viert op 13 juli zijn 88ste verjaardag. De eerste twee WK-duels werden gespeeld in 1930 en vonden gelijktijdig plaats: Frankrijk - Mexico (4-1) en Verenigde Staten - België (3-0). Lucien Laurent (foto hoofdbeeld) werd de eerste doelpuntenmaker op een mondiale eindronde.

De Fransman overleed pas in 2005 op 97-jarige leeftijd, maar was daarmee niet de laatste WK 1930-speler die het tijdelijke voor het eeuwige verwisselde: de Argentijn Francisco Varallo stierf in 2010 op zijn honderdste. Vlak daarvoor had de oud-aanvaller nog een interview gegeven op de website van de FIFA, waarin hij herinneringen ophaalde aan de verloren WK 1930-finale tegen Uruguay. 'Mijn grootste teleurstelling.'

René Llense was overigens de laatste survivor van een van de vooroorlogse WK's. De Fransman overleed in 2014 op honderdjarige leeftijd. Llense maakte deel uit van de selectie voor de toernooien van 1934 en 1938, maar kwam niet in actie.

QUIZVRAAG: Wie is de oudste Nederlander die ooit een WK-duel speelde?

ANTWOORD QUIZVRAAG 17 maart: Er zijn behalve Thomas Müller maar twee andere spelers in de WK-historie die minstens vijf keer scoorden op twee verschillende toernooien. Wie zijn dat? Teófilo Cubillas en Miroslav Klose.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.