Aftellen naar WK 2018: de beste speler die nooit uitkwam op een WK

Reacties

VI telt af tot de aftrap van het 21ste WK, vandaag over 26 dagen. Elke dag brengen we een bijzonder feitje uit de 88-jarige WK-historie over het voetlicht én stellen we een uitdagende quizvraag, waarop we in de volgende aflevering het antwoord geven.

Aftellen naar WK 2018: de beste speler die nooit uitkwam op een WK

Ryan Giggs, Jari Litmanen en George Weah zijn enkele weergaloze voetballers die nooit schitterden op het hoogste podium, maar de wellicht beste speler die nimmer acte de presence gaf op het WK is Alfredo di Stéfano. De in 1926 geboren spelmaker domineerde eind jaren vijftig met Real Madrid het Europa Cup I-toernooi: in alle vijf door Real Madrid gewonnen finales tussen 1956 en 1960 liet Di Stéfano minimaal één doelpunt aantekenen.

Zo'n hoofdrol op het WK zat er nooit in. In 1950 weigerde Argentinië om deel te nemen en ook in 1954 lieten de Zuid-Amerikanen verstek gaan. De Real Madrid-icoon speelde maar zes interlands voor de Albiceleste, allemaal tijdens het Copa América-toernooi van 1947. Argentinië won dat evenement, vooral door de zes goals van Di Stéfano.

In 1956 veranderde de 'Blonde Pijl' van voetbalnationaliteit en ging hij Spanje vertegenwoordigen, drie jaar nadat Real Madrid hem had ingelijfd. De Koninklijke nam Di Stéfano in 1953 na een ware transfersoap over van het Colombiaanse Millonarios, waar hij na een spelersstaking in Argentinië verzeild was geraakt.

Met Cristiano Ronaldo in 2013, een jaar voor de dood van Alfredo di Stéfano.
Met Cristiano Ronaldo in 2013, een jaar voor de dood van Alfredo di Stéfano.

Begin 1957 beleefde Di Stéfano een droomdebuut in de Spaanse nationale ploeg. Mede door drie goals van de allrounder werd Nederland met 5-1 van de kaart geveegd in een oefenduel. Toch bleek La Selección niet goed genoeg om zich te plaatsen voor het WK in Zweden. Er waren geluiden dat Di Stéfano niet helemaal goed klikte met zijn teamgenoten. De technicus vond het moeilijk de hoofdrol soms af te staan, zoals Didi ondervond bij Real Madrid. Zelfs de samenwerking met collega-fenomeen Ferenc Puskás moest even op gang komen.

Op zijn oude dag, in 1962, leek het er dan toch van te komen: een WK-debuut voor Di Stéfano. Deze keer had Spanje de voorronde doorstaan. Helaas gooide een blessure roet in het eten. Het WK in 1966 was echt een brug te ver, waardoor Di Stéfano nooit de kans kreeg om te imponeren op het mooiste podium.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

QUIZVRAAG: Alfredo Di Stéfano is een van de drie spelers die een hattrick liet aantekenen in de finale van het Europa Cup I-toernooi. Wie zijn de andere twee spelers die dat voor elkaar kregen?

ANTWOORD QUIZVRAAG 18 MEI: Preben Elkjær Larsen scoorde vier keer op het WK 1986, maar is niet de WK-topscorer aller tijden van Denemarken. Wie wel (met vijf goals)? Jon Dahl Tomasson

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.