Afscheid van een icoon: laatste keer achter de BBC-microfoon

Reacties

In Engeland krijgt de competitiewedstrijd tussen Arsenal en Watford (zondag, aftrap 14.30 uur) een bijzonder tintje, aangezien de legendarische John Motson (72) tijdens dat duel zijn laatste live-commentaar geeft voor de BBC. Een portret van een liefhebber pur sang.

Afscheid van een icoon: laatste keer achter de BBC-microfoon

Motson begon zijn carrière op de radio in 1969, toen clubs als Leeds United en Derby County nog aanspraak maakten op succes in de Engelse competitie. Een kleine vijftig jaar voorzag Motson op radio en televisie de Engelse voetbalfans van zijn karakteriserende manier van commentaar geven. Met veel enthousiasme en kennis van zaken werd hij een icoon in dienst van BBC's Match of the Day.

John Motson als commentator tijdens het WK van 1994 in Amerika.
John Motson als commentator tijdens het WK van 1994 in Amerika.

Motty, zoals zijn liefkozende bijnaam luidde, brak door in Engeland toen een relatief onbelangrijke wedstrijd in de strijd om de FA Cup een belangrijke lading met zich meekreeg. In 1972 stuntte vijfdeklasser Hereford United in eigen huis tegen Newcastle United (2-1), wat de eerste keer sinds 1949 was dat een amateurclub wist te winnen van een team uit de Football League First Division. Het duel werd plotseling het hoofdonderwerp van de FA Cup-uitzending en Engeland maakte kennis met de bevlogenheid van Motson.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Hij maakte ook internationaal gezien snel naam. Zo was hij voor de BBC op liefst tien WK's en tien EK's aanwezig, terwijl hij ook tal van FA Cup-finales van commentaar voorzag. 'Ik heb het geluk gehad dat ik een paar van de grootste momenten in de voetbalgeschiedenis op slechts een paar meter afstand heb meegemaakt.'

VI sprak in 2015 met Motson. 'Als ik ooit het plezier in mijn werk verlies, is dat het moment om te stoppen. Maar die verschrikkelijke dag is nog niet voorbijgekomen. Nog altijd word ik verrast door het voetbal. Je weet vooraf nooit wat er gaat gebeuren, dat is het mooie aan de sport. Daarin schuilt de schoonheid van het commentaar geven: je moet omgaan met het onvoorspelbare.'

De passie is Motty nooit verloren en het is zomaar mogelijk dat hij doorgaat. Motson vertrekt bij de BBC, maar wil ook als 72-jarige maar al te graag actief blijven als commentator. 'Ik stop bij de BBC, maar ik ga niet met pensioen. Ik hoop betrokken te blijven bij het voetbal en bij uitzendingen.' Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Oh, look at that! Would you believe it?!

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.