Afscheid met stille trom voor coryfeeën Lahm en Alonso

Reacties

Met de uitschakeling van Bayern München in de Champions League komt er ook een einde aan de indrukwekkende Europese carrières van Xabi Alonso en Philipp Lahm. Het einde van een tijdperk.

Afscheid met stille trom voor coryfeeën Lahm en Alonso

Het podium was prachtig, het afscheid ongepast. Na honderdtwintig minuten voetbal vielen de twee elkaar dinsdagavond in de armen. Ontluisterd, trots op hetzelfde moment. Twee monumenten, samen goed voor 239 Champions League-wedstrijden en drie hoofdprijzen. Nimmer zullen ze meer schitteren op het miljardenbal.

Alonso en Lahm kondigden eerder aan na dit seizoen de voetbalschoenen aan de wilgen te hangen. Het officiële Champions League-account op Twitter vatte het Europese afscheid gepast samen. Het einde van een tijdperk.

Alonso was tot tranen toe geroerd. Uitgerekend in Santiago Bernabéu viel voor hem het doek. Het stadion waar hij jarenlang het shirt van Real Madrid droeg. De club waarmee hij tevens zijn tweede Europese hoofdprijs won. In 2013/14 werd in Lissabon Atlético Madrid met 4-1 verslagen. Het was overigens een prijs met een zwart randje: Alonso was die avond geschorst.

Met meer plezier denkt de Spanjaard terug aan de zege in 2005. Met het gouden Liverpool, met onder meer Steven Gerrard, John Arne Riise en Jerzy Dudek, won hij de Champions League ten koste van AC Milan. In Istanbul maakte Alonso na een uur spelen de 3-3. Uiteindelijk wonnen de Britten na het nemen van strafschoppen.

Uitzinnig Liverpool na het winnen van de Champions League in 2005.
Uitzinnig Liverpool na het winnen van de Champions League in 2005.

Dortmund
Lahm mag dan één Champions League minder hebben gewonnen, hij was wel aanvoerder van het team dat in 2013 de belangrijkste prijs op clubniveau pakte.  

Een piepjonge Philipp Lahm valt in bij Bayern München.
Een piepjonge Philipp Lahm valt in bij Bayern München.

De weg naar zijn enige prijs was lang en indrukwekkend. 113 Champions League-duels, allemaal in het shirt van Bayern. Lahm en de Champions League is sowieso een bijzondere combi. Op 13 november 2002 maakte hij zijn officiële Bayern-debuut op het miljoenenbal. In een elftal met onder meer Claudio Pizarro, Mehmet Scholl en Thorsten Fink, maakte Lahm na 92 minuten zijn debuut in de wedstrijd tegen Lens (3-3).

Maar zoals gezegd, voetbalminnend Europa zal vooral terugdenken aan 25 mei 2013. Op Wembley streden Borussia Dortmund en Bayern om het zilverwerk. Nadat Arjen Robben een minuut voor tijd de winnende maakte (2-1), mocht aanvoerder Lahm de beker in ontvangst nemen. Omdat Real dinsdagavond te sterk bleek, zal het daarbij blijven.

Aanvoerder Lahm met de Champions League.
Aanvoerder Lahm met de Champions League.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.