Afbetalingsregeling FC Twente met René Hake: 345 duizend euro

Reacties

FC Twente heeft 345 duizend euro uitgetrokken om het contract van de vorig jaar ontslagen René Hake af te kopen. Dat blijkt uit een uitspraak van de arbitragecommissie van de KNVB.

Afbetalingsregeling FC Twente met René Hake: 345 duizend euro

Vorige maand spande Hake een zaak aan. Op zijn ontslagvergoeding was 4.680 euro aan makelaarskosten ingehouden. Ten onrechte volgens Hake die in Zeist het bedrag kwam claimen.

Aanleiding voor het conflict was een nieuwe makelaarstax, die de Belastingdienst invoerde. In Nederland is het zo geregeld dat niet de werknemers, maar de werkgevers (de clubs dus) moeten betalen voor arbeidsbemiddeling. Tijdens boekenonderzoek bij makelaarsbureaus werd echter geconstateerd dat de makelaars meer doen doen dan arbeidsbemiddeling alleen. Daarom ziet de Belastingdienst een deel van de makelaarscommissies nu als loon in natura voor de speler of trainer, en daarover is loonbelasting verschuldigd. Er volgden aanslagen met een terugwerkende kracht tot 1 januari 2017 en voor de hele bedrijfstak komt dat neer op miljoenen per jaar.

Alle clubs namen tot dusverre de extra kosten voor hun rekening, behalve FC Twente. In Enschede werden de bonnen neergelegd bij de werknemers. Behalve Hake stapten ook Danny Holla en een achttal (ex-)spelers afzonderlijk naar de arbitragecommissie. Allemaal eisten ze ingehouden makelaarsgeld terug. Bij Holla ging om het negenduizend euro, de acht claimden gezamenlijk circa negentienduizend euro netto.

Ze zijn nu allemaal in het gelijk gesteld door de arbitragecommissie van de KNVB, die de club onder meer verwijt dat vooraf niets was afgesproken over de makelaarsbonnen en ook dat is verzuimd om hierover eerst te overleggen met de spelers. Daardoor moet FC Twente het ingehouden geld alsnog overmaken. FC Twente is overigens nog altijd aan het afbetalen aan Hake. Tot en met juni ontvangt de huidige coach van SC Cambuur nog maandelijks vijftienduizend euro uit Enschede.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.