Advocaats Zuid-Korea stunt tegen Frankrijk

Gedurende tien minuten leek het erop dat Frankrijk tegen Zuid-Korea zou gaan laten zien waarom het voor de aanvang van het WK bij de favorieten geschaard werd. De overige tachtig minuten stelden Les Bleus opnieuw teleur en dat stelde de ploeg van Dick Advocaat in staat te stunten: 1-1.

De Franse bondscoach Raymond Domenech had zijn ploeg ten opzichte van de matige wedstrijd tegen Zwitserland (0-0) op één plaats gewijzigd. Florent Malouda nam de plaats in van Franck Ribery, maar voor de tactiek had dat geen gevolgen. Thierry Henry was opnieuw de eenzame spits die weinig steun kreeg.

Toch was het Henry die na negen minuten de score opende voor de Fransen. De aanvaller van Arsenal pikte de bal op na een geblokt schot van Sylvain Wiltord en had weinig problemen om doelman Woon-Jae Lee te passeren. De Zuid-Koreaanse keeper kwam in de eerste helft goed weg toen hij een kopbal van Patrick Vieira achter de lijn keerde.

Zuid-Korea bleef aanvankelijk steken in goede bedoelingen. Advocaat had spits Jung-Hwan Ahn, de aanvaller die tegen Togo het verschil maakte, verrassend genoeg op de bank gehouden. Na de goal van de Fransen, grepen de Aziaten wel het initiatief, maar veel kansen leverde dat niet op. Pas in de slotfase, met toch Ahn als invaller, verscheen Zuid-Korea gevaarlijk voor het doel van Fabien Barthez. Bij de eerste de beste grote kans was het ook meteen raak. Jae-Jin Cho kopte een voorzet keurig terug voor het doel en de inkomende Ji-Sung Park tikte de bal wat gelukkig binnen: 1-1.

Na de gelijkmaker toonde Frankrijk eindelijk weer aanvallende intenties. Henry kreeg op aangeven van Zinedine Zidane een levengrote kans, maar schoof de bal in de handen van Lee. Zidane kreeg vervolgens geel, omdat hij doorging op een Zuid-Koreaanse verdediger. Het levert de aanvoerder een schorsing op. Dat zou kunnen betekenen dat Zidane de laatste wedstrijd uit zijn carrière heeft gespeeld, want het is allerminst zeker dat Frankrijk de volgende ronde haalt.

Zuid-Korea is door het gelijkspel dichtbij de tweede ronde. Met vier punten gaat de ploeg van Advocaat aan de leiding in Groep G. Frankrijk blijft steken op twee punten. Togo en Zwitserland komen maandag in actie.