Advocaat wil doelpuntennood Oranje niet overdrijven

Reacties

Dick Advocaat strijdt met Oranje nog om plaatsing voor het WK in Rusland. De bondscoach gaat geen onverantwoorde risico's nemen tegen Wit-Rusland en Zweden.

Advocaat wil doelpuntennood Oranje niet overdrijven

Zaterdag 7 oktober wacht een uitwedstrijd in Wit-Rusland, dinsdag 10 oktober speelt Oranje in eigen huis tegen Zweden. Met een achterstand van vier punten op koploper Frankrijk, is het vizier gericht op nummer twee Zweden, dat met zestien punten uit acht wedstrijden drie punten meer heeft dan het Nederlands elftal. Ook het doelsaldo van de Zweedse internationals is een stuk beter: +11 om +5.

Advocaat liet blijken het verkeerd te vinden om te focussen op een doelpuntenjacht, om het verschil in doelsaldo goed te maken. 'Ik vind dat een verkeerde conclusie. Het belangrijkste is dat je wint, dat je gaandeweg de wedstrijd kijkt hoe vaak je kunt scoren. Ook het verwijt na Bulgarije dat 3-1 niet genoeg was, begreep ik niet. Dat was gewoon een goed resultaat', verdedigde Advocaat zich na de kritiek die hij na de vorige interland kreeg over het niet aanvallend genoeg wisselen. 'Je moet eerst winnen en dan voel je durende de wedstrijd wat mogelijk is. 1-3 bij Wit-Rusland zou ik vooraf ook een goed resultaat vinden. Wij zijn niet meer die ploeg die kan zeggen Wit Rusland? 0-4 of 0-5. Dat lukt niet.'

Advocaat zou maar wat blij zijn met het bereiken van de play-offs via de tweede plaats. 'In 2004 moesten we ook play-offs spelen. Dat hoort er allemaal bij. Het is allemaal nog mogelijk. Wij vinden gewoon dat we een goed elftal hebben, een elftal dat beide wedstrijden moet winnen om erbij te blijven', stelde hij tijdens de persconferentie waar de definitieve selectie van Oranje voor deze beslissende WK-kwalificatieduels bekend werd gemaakt.

Terwijl Oranje het opneemt tegen Wit-Rusland, heeft Zweden de thuiswedstrijd tegen Luxemburg net achter de rug. De oefenmeester wil niet meegaan in het mogelijke scenario dat de Scandinaviërs de Luxemburgers oprollen. 'Zweden wint niet met 8-0 van Luxemburg. Wat is dat nou voor stomme vraag? 8-0, dat geloof ik echt niet. Ik denk niet dat ik onverantwoorde risico's neem als Zweden ruim voor staat. Het is een misvatting dat je aanvallender speelt met meer aanvallers op het veld.'

In eigen huis was Oranje met 4-1 te sterk voor de Wit-Russen. 'Ik vond de uitslag uitstekend, daar teken ik voor. Maar ik vond Wit-Rusland uitstekend spelen. Het lastige is dat ze continu gewisseld hebben met de spelersgroep. Ze hebben een andere trainer. Dus ik weet niet precies hoe ze het gaan doen', aldus Advocaat.

VI-verslaggever Martijn Krabbendam: 'Dick Advocaat heeft wel voor hetere vuren gestaan.'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.