Adrián de onverwachte held bij spectaculaire Super Cup-zege Liverpool

Liverpool heeft na een zinderende wedstrijd de Europese Super Cup gewonnen. Chelsea werd na een zinderende penaltyreeks verslagen.

Liverpool
Liverpool
ns
2 - 2
Chelsea
Chelsea

Chelsea had na de geflatteerde 4-0 nederlaag tegen Manchester United iets goed te maken. Manager Frank Lampard kon weer beschikken over een fitte N'Golo Kanté en verkoos Olivier Giroud in de punt van de aanval boven Tammy Abraham. Bij Liverpool begon Georginio Wijnaldum net als Ki-Jana Hoever op de bank en kreeg Roberto Firmino rust, waardoor Alex Oxlade-Chamberlain en James Milner startten. Ook Virgil van Dijk was erbij.

Liverpool begon nog redelijk in Istanbul, maar Chelsea nam het initiatief al snel over. Net als tegen Manchester United speelde de ploeg van Lampard vol op de aanval en dat leverde een aantrekkelijke wedstrijd op. De Londenaren heersten op het middenveld en hadden met Christian Pulisic en Pedro twee vleugelspitsen in topvorm. Pedro raakte de baal en stuitte van dichtbij op doelman Adrián, terwijl er ook kansen waren voor Giroud, Mateo Kovacic en Pulisic.

Namens Liverpool was alleen Mohamed Salah dreigend. De Egyptische superster dook op snelheid op voor Kepa, maar de Spaanse doelman had een antwoord op het schot van de aanvaller. In de 36ste minuut kwam Chelsea verdiend op voorsprong. Pulisic zette Giroud met een splijtende pass oog in oog met Adrián en de Franse spits schoof de bal in de verre hoek: 0-1. Minuten later was het weer raak, maar een doelpunt van Pulisic werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Scheidsrechter Stéphanie Frappart en haar assistenten zaten goed met die beslissing, zoals de vrouwelijke arbitrage sowieso een uitstekende indruk maakte. Het was voor het eerst dat een wedstrijd op het hoogste Europese niveau van het mannenvoetbal geleid werd door een vrouw. Frappart viel niet op, doorgaans een compliment voor een scheidsrechter.

Klopp greep in de rust in door Firmino in de ploeg te brengen voor Oxlade-Chamberlain en dat had razendsnel het gewenste effect. Fabinho wipte de bal over de Chelsea-defensie heen, waarna Firmino de bal net voor de instormende Kepa opzij tikte richting Sadio Mané. De Senegalees tikte simpel binnen voor de 1-1 en dat was het startsein van een fase waarin Chelsea volledig werd overrompeld. Kepa hield Jordan Henderson van scoren af en Firmino kwam een teenlengte tekort om de 2-1 op het scorebord te zetten.

Na een klein kwartier kreeg Chelsea wat controle terug, vooral dankzij een weergaloos spelende Kanté. Zo dominant als in de eerste helft was de equipe van Lampard echter zeker niet meer. Sterker nog, Liverpool kreeg in de 75ste minuut een enorme kans. Invaller Wijnaldum legde de bal na een corner breed richting Salah, wiens schot werd gestopt door Kepa. Van Dijk leek uit de rebound alsnog de 2-1 te maken, maar een weergaloze reactie van Kepa voorkwam dat.

Op dat moment stonden Tammy Abraham en Mason Mount koud in het veld bij Chelsea. Mount dacht in de 83ste minuut zijn ploeg op voorsprong te zetten. De ex-speler van Vitesse schoot na een mooie pass prachtig raak, maar deed dat wel in buitenspelpositie en dus ging zijn goal niet door. Uit een hoekschop kreeg Kurt Zouma nog een grote kopkans, maar wederom leverde het geen doelpunt op. Na negentig minuten stond het 1-1 en dus werd er verlengd in het stadion van Besiktas.

In die verlenging kwam Liverpool tegen de verhoudingen in op 2-1. Mané stuurde Firmino diep en de Braziliaan leverde de bal op een presenteerblaadje weer in bij zijn ploeggenoot. Mané liet Kepa kansloos met een schot in het dak van het doel. Het antwoord van Chelsea liet niet lang op zich wachten. Abraham dook op voor Adrián en de vervanger van de geblesseerde Alisson Becker bracht de spits uit evenwicht: penalty. Jorginho maakte geen fout: 2-2.

Omdat Abraham, Mount en Pedro nog serieuze kansen op de 2-3 voor Chelsea onbenut lieten, moesten penalty's de beslissing brengen. Liverpool en Chelsea namen de strafschoppen uitstekend, tot Abraham de laatste moest nemen namens Chelsea. De spits zag zijn inzet gestopt worden door Adrián, waardoor Liverpool de Europese Super Cup won. Zo werd de Spaanse keeper, de vervanger van Alisson, de onverwachte held van Liverpool, nadat hij eerder nog de schlemiel was na het veroorzaken van de strafschop.