VI blikt in samenwerking met Opta terug op de vierde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

2 - 1
FC Emmen
FC Emmen

• Willem II pakte voor het eerst deze eeuw minimaal negen punten uit de eerste vier Eredivisie-duels van een seizoen (voor het laatst in 1999/2000, toen W3, G1).

• Mats Köhlert werd de eerste Duitser met twee goals voor Willem II in een Eredivisie-wedstrijd sinds Hans-Georg Lambert in 1962 (tegen Fortuna ‘54).

• De in de 76ste minuut ingevallen Sergio Peña (FC Emmen) is de vierde Peruaan in de Eredivisie na Jefferson Farfán, Renato Tapia en Reimond Manco.

• Dennis Telgenkamp werd de eerste keeper met een doelpoging in de Eredivisie sinds Lars Unnerstall op 22 februari 2019 (VVV-Venlo - Heracles).

Heracles Almelo
1 - 1
Vitesse
Vitesse

• Het doelpunt van Cyriel Dessers was de eerste thuistreffer van Heracles Almelo in de Eredivisie in 288 speelminuten (voor het eerst sinds 12 mei tegen Excelsior). Hij scoorde met zijn enige doelpoging van de wedstrijd.

• Vitesse blijft voor het eerst sinds 2012/13 ongeslagen in de eerste vier Eredivisie-duels van het seizoen (toen W3, G1).

• Bryan Linssen maakte zijn 75ste Eredivisie-goal; dit decennium was alleen Luuk de Jong (133) vaker trefzeker in de Eredivisie dan hij (Hakim Ziyech ook 75).

Geen verdediger gaf in 2019 meer Eredivisie-assists uit open spel dan Max Clark (6, gelijk met Vyacheslav Karavaev).

sc Heerenveen
0 - 0
FC Twente
FC Twente

• Heerenveen speelde zestig opeenvolgende Eredivisie-duels zonder een doelpuntloos gelijkspel voorafgaand aan deze 0-0 tegen FC Twente.

• Heerenveen staat voor het eerst sinds 2003/04 (toen 2) op maximaal drie tegendoelpunten na vier speelronden van een Eredivisie-seizoen. De Friezen hielden voor de tweede keer de nul dit seizoen, even vaak als in het hele vorige Eredivisie-seizoen.

• Het eerste en enige schot op doel van FC Twente tegen sc Heerenveen was de poging van Rafik Zekhnini in de 87e minuut.

RKC Waalwijk
0 - 3
ADO Den Haag

• ADO Den Haag scoorde in 2019 twaalf keer met het hoofd in de Eredivisie, vaker dan iedere andere ploeg.

• ADO Den Haag maakte acht van de laatste elf Eredivisie-doelpunten uit een standaardsituatie, waaronder de 0-1 en de 0-3 tegen RKC Waalwijk.

• Tom Beugelsdijk maakte tien van zijn veertien Eredivisie-treffers uit een cornersituatie, sinds zijn Eredivisie-debuut (25 augustus 2012) waren alleen Luuk de Jong (18) en Willem Janssen (11) vaker trefzeker uit een corner (Bartholomew Ogbeche ook 10).

• Van de tien startende veldspelers van RKC kwam alleen centrale verdediger Hannes Delcroix niet tot een doelpoging tegen ADO Den Haag.

FC Utrecht
FC Utrecht
1 - 2
VVV-Venlo
VVV-Venlo

• FC Utrecht verloor voor het eerst sinds 27 januari een thuisduel in alle competities, nadien bleven de Domstedelingen elf thuiswedstrijden ongeslagen (W5, G6).

• FC Utrecht werd de eerste ploeg die ondanks een balbezitpercentage van minimaal 74 procent een Eredivisie-wedstrijd verloor sinds AZ tegen Excelsior in september 2017).

• Evert Linthorst (19 jaar en 175 dagen) werd de jongste speler van VVV-Venlo met twee doelpunten in een Eredivisie-duel na Ahmed Musa in mei 2011 (18 jaar en 199 dagen).

• Lee Cattermole kreeg een gele kaart voor zijn eerste overtreding in de Eredivisie, elf speelminuten na zijn entree in de competitie.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
2 - 2
Sparta Rotterdam

• Alleen in het seizoen 1982/83 kreeg PEC Zwolle minstens zoveel tegendoelpunten in de eerste vier wedstrijden van een Eredivisie-seizoen als in de huidige jaargang (11, 13 in 1982/83).

• Iliass Bel Hassani is de enige speler die in de laatste vier seizoenen (sinds 2016/17) een Eredivisie-doelpunt maakte voor vier verschillende clubs (Heracles Almelo, AZ, FC Groningen en PEC Zwolle).

• Sparta werd door de remise tegen PEC de eerste ploeg ooit met vijfhonderd gelijke spelen in de Eredivisie.

Bryan Smeets creëerde acht kansen voor Sparta tegen PEC, waaronder de assists op Sparta’s beide treffers; geen speler creëerde dit Eredivisie-seizoen zoveel kansen (14) of kwam tot zoveel assists als de Spartaan (4).

Lars Veldwijk vond dit Eredivisie-seizoen gemiddeld iedere twintig speelminuten het net (3 goals, 59 minuten), alleen Klaas Jan Huntelaar had van alle spelers met minstens twee treffers dit seizoen minder minuten nodig per doelpunt (16 - 3 goals in 49 minuten).