ADO ontsnapt in Haags Kwartiertje tegen amateurs

ADO Den Haag heeft zich dinsdagavond ten koste van Excelsior Maassluis met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale van het toernooi om de TOTO KNVB Beker. De amateurs uit Maassluis kwamen in de eerste minuut al op voorsprong en hielden die voorsprong lang vast.

Excelsior Maassluis
1 - 2
ADO Den Haag

Na 39 seconden was het al raak voor Excelsior Maassluis. Een erg verre inworp van Gabri Urbanus eindigde in het strafschopgebied bij Kevin Dercks. De middenvelder kopte de bal richting de rechterhoek en Nick Marsman leek te worden overvallen door de doelpoging. De voormalige keeper van Feyenoord was te laat bij de hoek om nog redding te brengen. Het was een sensationeel begin van de bekerontmoeting op Het Kasteel, dat voor even de thuishaven was van de huidige nummer zeventien van de Tweede Divisie. Excelsior Maassluis schakelde midden november FC Volendam al uit in het bekertoernooi.

ADO greep snel het initiatief na de valse start en had meer dan zeventig procent balbezit. Het overwicht vertalen naar doelpunten bleek een zware opgave voor het team van Darije Kalezic, dat vrijdag nog erg makkelijk het net vond tegen De Graafschap (5-3). Het geduld van Kalezic raakte op. Hij voerde bij de start van de tweede helft een driedubbele wissel door en bracht onder anderen Henk Veerman binnen de lijnen. De beste kansen kort na rust waren voor Daryl van Mieghem, die tot drie keer toe een mogelijkheid liet liggen.

In de 83ste minuut was het eindelijk raak voor ADO, tot opluchting van iedereen in het volle uitvak. Het was Jort van der Sande die voor de bevrijdende 1-1 zorgde. ADO rook bloed en probeerde een verlenging te ontlopen. Dat lukte via Veerman, die in de negentigste minuut in het strafschopgebied werd gevonden door Van der Sande. De targetman bleef sterk aan de bal en schoot raak: 1-2. Die goal leverde een plek in de kwartfinale op.