Acht feiten over titanenstrijd tussen Real Madrid en Atlético

Reacties

Zaterdagavond staat in Lissabon de finale van de Champions League op het menu (aftrap 20.45 uur). Voetbal International brengt acht opvallende feiten over de kraker tussen Real Madrid en Atlético Madrid.

Acht feiten over titanenstrijd tussen Real Madrid en Atlético

● Het is voor het eerst dat twee ploegen uit dezelfde stad een finale van een Europese competitie spelen. Real Madrid staat voor het eerst sinds 2002 in de eindstrijd (2-1 winst op Bayer Leverkusen). Voor stadgenoot Atlético Madrid is het precies veertig jaar geleden, destijds verloor de ploeg van Bayern München na een replay (4-0).

● Real en Atlético kwamen elkaar één keer eerder tegen in Europees verband. In de halve finale van de Europa Cup I in 1958/59 moest er een derde wedstrijd aan te pas komen en trok Real uiteindelijk aan het langste eind. De Koninklijke won ook het toernooi door in de finale Stade de Reims met 2-0 te verslaan.

● Als Atlético wint is het de vijfde club die alle drie de UEFA-competities heeft gewonnen (Europa Cup I/Champions League, Europa Cup II en de UEFA Cup/Europa League). Eerder lukte dat Ajax, Bayern München, Juventus en Chelsea. Bij winst van Real kan de club zijn tiende Europa CupI in de vitrine zetten, meer dan elke andere club in Europa. 

● Atlético won slechts twee van de laatste dertig ontmoetingen met Real Madrid (V21, G7). Beide zeges werden echter wel behaald in 2013 in het Santiago Bernabeu: Winst in de Copa del Rey-finale (1-2) en in de competitie (0-1). Opvallend: Atlético Madrid won vier van de laatste vijf finales van Real (alle in de Copa del Rey).

● De ploegen zijn dit Champions League-seizoen erg aan elkaar gewaagd. Real Madrid won tien van zijn laatste twaalf CL-duels (W10, V1, G1). Atlético is als enige ploeg nog ongeslagen dit CL seizoen (W9, G3). Overigens is Manchester United de enige ploeg die in 2008 de Champions League won zonder een nederlaag te lijden.

● Real Madrid maakte dit seizoen 37 doelpunten in twaalf Champions League-duels. Daarmee is De Koninklijke de enige ploeg die sinds de invoering van de Champions League in één seizoen een doelgemiddelde heeft van meer dan drie goals per wedstrijd (3,1). Stadgenoot Atlético incasseerde dit Champions League-seizoen de minste treffers (zes).

● Opvallend: Cristiano Ronaldo heeft dit seizoen al het schuttersrecord te pakken door tot nu toe zestien keer te scoren in de Champions League. De steraanvaller maakte bovendien in zijn laatste dertien optredens twaalf doelpunten tegen Atlético Madrid.

● Indien de Portugees zaterdag scoort dan is hij pas de tweede speler die voor twee verschillende clubs een doelpunt maakte in een EC I/ CL-finale (na Valibor Vasovic, Partizan Belgrado 1966 en Ajax in 1969). Hetzelfde geldt voor Atlético-spits David Villa die eerder voor Barcelona scoorde in de CL-finale van 2011 tegen Manchester United (3-1).

Samenstelling: Willem van Beeren

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.